Succesvolle reeks Shapeshifters opnieuw in de Beursschouwburg

Elien Haentjens
© Brussel Deze Week
01/02/2013
De Beursschouwburg maakt zich op voor een nieuwe editie van de succesvolle lezingenreeks Shapeshifters. Voor het tweede jaar op rij staat het visualiseren van informatie centraal: een hot topic in deze digitale tijden. Want grafisch design moet ons complexe informatie in één blik laten begrijpen.

D oor de toename van technologie in onze maatschappij beschikken we intussen over een massa aan data, die zelfs leidt tot een teveel aan informatie.

Omdat het belangrijk is om die gegevens snel te kunnen lezen en interpreteren, en verborgen verbanden te kunnen visualiseren, richtte Luca School of Arts in Brussel (vroeger Sint-Lukas/Sint-Lucas, red.) vorig jaar de master Information Design op. "Statistici kunnen die data in principe ook zichtbaar maken in grafieken, maar in onze opleiding focussen we echt op het communicatieve aspect. Of de doelgroep het begrijpt, dat is de basisvraag," stelt docent Johan Van Looveren. "Gebruiksvriendelijkheid staat centraal, al moet er natuurlijk ook een artistieke meerwaarde zijn. We hechten in de opleiding veel belang aan storytelling, net zoals in een documentaire." Sinds acht jaar organiseert Van Looveren Shapeshifters, samen met zijn collega Inge Gobert.

Matador
Net als in de master komen in de lezingenreeks de vier deeldomeinen van Information Design - editoriale vormgeving, datavisualisatie, ruimtelijk design en interactief design - aan bod. Gespreid over drie avonden doen zes designers hun verhaal; Engels is (op z'n Brussels) de voertaal.

"We kiezen altijd voor een combinatie van mensen met een sterk theoretische achtergrond, en mensen uit de praktijk die innovatie hoog in het vaandel dragen," vertelt Van Looveren. "Tijdens de eerste avond presenteert de Nederlandse Gerlinde Schuller haar theoretisch sterk onderbouwde boek Designing universal knowledge, terwijl de Brit Joe Malia van het heel innovatieve Londense bureau Berg zijn interactieve gaming-concepten voorstelt. Met Fernando Gutiérrez focussen we de tweede avond op editoriaal design. Hij werkte onder meer voor het maatschappijkritische tijdschrift Colors van Benetton, en voor het cultmagazine Matador, dat maar één keer per jaar verschijnt. Rose Epple specialiseerde zich dan weer in het vormgeven van informatie bij tentoonstellingen. En de laatste avond hebben Mwmcreative en Catalogtree het over datavisualisatie."

Netwerken
De voorbije jaren waren de lezingen telkens opnieuw uitverkocht. Dat succes komt door het gebrek aan evenementen rond grafisch design in ons land, maar zeker ook door de enorme toename van het aantal studenten grafische vormgeving en de intussen sterke reputatie van Shapeshifters.

"De lezingen zijn een inspiratiebron voor de ontwerpers, maar ook het sociale aspect blijkt niet onbelangrijk. Na de lezing is de bar van de Beursschouwburg open. Oud-studenten kunnen er collega's en andere alumni ontmoeten, studenten kunnen hun toekomstige werkgever leren kennen. Omdat we geen vragenronde organiseren na de lezing, zijn ook de sprekers zelf daar altijd uitgenodigd. Wie vragen heeft, kan ze op dat moment persoonlijk stellen en kan zijn internationaal netwerk uitbouwen," stelt Van Looveren.

Om de studenten er ook echt bij te betrekken wordt een van de twee sprekers telkens uitgenodigd om een workshop te geven op de school. Bovendien hebben Van Looveren en Gobert zich ertoe geëngageerd om van elke spreker een interview af te nemen. "Begin 2010 hebben we het boek over de lezingen uit de periode 2006-2010 gelanceerd, intussen zit een nieuwe editie in de pijplijn. Al overwegen we om geen boek meer uit te brengen, maar de interviews op onze website te plaatsen," vertelt Van Looveren.

"Voor de lezingen is de toekomst alleszins verzekerd: de samenwerking met de Beursschouwburg verloopt prima, en in de loop der jaren hebben we een bijzonder uitgebreide longlist opgebouwd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni