89 masten van Buren voor het Gerechtsplein

© brusselnieuws.be
25/06/2009
Op het Gerechtsplein zijn gisteren de 89 masten van de Franse kunstenaar Daniel Buren ingehuldigd. Aan het initiatief van ex-schepen Henri Simons hangt een prijskaartje van 1 miljoen euro.

89 gele masten van maximaal 12,2 meter hoog met wit-blauwe vlaggen bepalen voortaan het uitzicht van het Gerechtsplein. Het kunstwerk ligt op een helling, maar vormt bovenaan een horizontaal vlak. Het is van de hand van de Fransman Daniël Buren, die bekend is voor zijn geometrische en vaak gestreepte interventies in de stad.

Het project was een initiatief van ex-cultuurschepen Henri Simons (ex-Ecolo, nu PS) en kost 1 mijoen euro. De hele heraanleg van het plein én het traject tot aan de Zavel is in totaal 3,38 miljoen euro duur en moet het plein opwaarderen van transitzone naar een echt openbaar plein met een identiteit.

Buren zelf zegt in La Capitale dat hij me het werk een eenheid heeft willen geven aan een plein waar vroeger vooral chaos heerste.

Buurtbewoners treuren om de bomen die verdwenen zijn op het plein. Ook de kostprijs van het werk doet nogal wat wenkbrauwen fronsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni