Circus Trottola: grote gebaren in een klein tentje

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
30/06/2006
In de aanloop naar de Vlaamse feestdag op 11 juli verzamelt Onthaal en Promotie Brussel een aantal voorstellingen en evenementen van Vlaamse culturele instellingen in het cultureel ontdekkingsfestival Carrousel. Zelf nodigt OPB opnieuw een hedendaags circus uit om op het Spanjeplein in het centrum te komen spelen. Na Circus Ronaldo - dat vorig jaar met La Cucina dell'Arte voor uitverkochte tenten speelde - komt nu het Franse Cirque Trottola naar Brussel.

De kans dat ook deze voorstellingenreeks snel uitverkocht zal raken, is niet gering. Circus Trottola - 'trottola' is Italiaans voor 'tol', het ouderwets kinderspeelgoedje - is immers een minicircusje. In hun kleine tentje passen nauwelijks driehonderd toeschouwers, die met hun neus op de kleine houten circuspiste zitten.

Het circus zeult geen olifanten of leeuwen met zich mee: de troep bestaat uit drie artiesten en één muzikant. De roodharige trapeziste Titoune, de indrukwekkende clown Bonaventure Gacon en de melancholische jongleur Laurent Cabrol richtten hun gezelschap op in 2000.

Vorig jaar zorgde Trottola voor gesmaakte acts op de Zomer van Antwerpen, en ook Espace Catastrophe zette hen al op de festivalaffiche. Trottola kiest ook in de acts voor kleinschaligheid. Ze stoppen hun virtuositeit in kleine, stille nummertjes, maken gebruik van bijzondere mechaniekjes, en doen voor de muziek een beroep op een onderwatertrompet, een zingende zaag of een oude platenspeler.

Af en toe wordt er tussen een nummer met een super-minifiets of een eenvoudig maar onnavolgbaar jongleernummer met drie simpele witte balletjes wel eens uitgepakt met een stunt. En dan scheert de trapeziste vervaarlijk dicht over de hoofden van de toeschouwers heen. Circus Trottola brengt dus bizarre en nostalgische poëzie in de beste Franse traditie.

:: Circus Trottola, 30.6 > 8.7.2006 20.30, Spanjeplein Brussel
Tickets: 16 euro
Meer info: Onthaal en Promotie Brussel, 0800-13.700

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni