Last minute

EXPO - Oude Egyptenaren, nieuw concept

Johan De Smet
© BRUZZ
20/04/2016

Dat de tentoonstelling ‘Sarcophagi’ een gigantische hit is geworden, is geen verrassing. Mummies – met of zonder bijhorende vloek van de farao – blijven fascineren. Het Jubelparkmuseum kreeg al meer dan 70.000 bezoekers over de vloer. En won gisterenavond een visit.brussels Award, voor New Concept.

Het aantal archeologen dat een mummie ontdekt in hun carriere kan je op de vingers van je handen tellen. Maar weinig 8-jarigen dromen van potscherven, en dus blijven de eeuwenoude Egyptenaren volk trekken.

Deze tentoonstelling doet niet alleen het hele – vaak gruwelijke – mummificatieproces uit de doeken. Het toont op indrukwekkende manier de vaak verrassende evolutie die het begrafenisritueel door de eeuwen heen meemaakte. Hier moet je wezen voor de hurkende mummies. En voor fabelachtig mooie geschilderde versieringen, natuurlijk.

Je moet het ze nageven, de Egyptenaren: hun doel was om de onsterfelijkheid te bereiken met technisch vernuft, en dat is ze aardig aan het lukken.

Echt baanbrekend is het niet, een tentoonstellingen over sarcofagen en mummies. En toch sleepte ‘Sarcophagi’ de visit.brussels Award voor New Concept in de wacht. Dat heeft te maken met het wetenschappelijke onderzoek dat live in de expo gebeurt, onder de neus van de bezoeker. Een gigantisch pop-up lab en archeologen in witte jassen voegen een vleugje CSI: Luxor toe aan het geheel.

Allerlaatste kans om de expo te bezoeken! 'Sarcophagi - Onder de sterren van Noet' loopt tot 30 april in het Jubelparkmuseum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni