Manuel Geerinck: onzegbare schoonheid

Yves De Vresse
© Agenda Magazine
01/07/2006
Naast zijn zuiver schilderkunstig werk houdt Manuel Geerinck (Brussel, 1961) er ook een praxis als illustrator en fotograaf op na. Zijn fotografisch werk, bijvoorbeeld, kan niet los gezien worden van zijn plastisch werk. Daarvoor zijn de vormelijke overeenkomsten te duidelijk. Maar niet alleen de voorkeur voor heldere kleurvelden en geïsoleerde, organische vormen zijn hier gemeenschappelijke kenmerken. Inhoudelijk stoelen de twee onderscheiden expressiemiddelen op het vervreemdingseffect.

Geconfronteerd met de vormenwereld van Geerinck tast de toeschouwer zijn geheugen af op zoek naar herkenbaarheid. De kunstenaar speelt het spel subtiel: vaak worden aanzetten gegeven. Een soort sporenspel dat nergens toe leidt, behalve dan naar de eigen interpretatie die de toeschouwer er wilt aan geven.

Je zou verwachten dat er heel wat aan het toeval gelaten wordt in deze manier van werken. Niets is minder waar. Geerinck gaat steeds nauwgezet te werk. Zijn fotografisch werk lijkt voor een deel dankzij vernuftige digitale technologie tot stand te komen en toch betreft het hier volledig klassieke opnames. De prachtige 'flou artistique' is het resultaat van minutieus gecontroleerde mechanische bewegingen, verschuivingen, verplaatsingen, enzovoort.

Heel af en toe licht de kunstenaar een tipje van de sluier en merken we tot onze niet geringe verbazing dat soms zeer triviale onderwerpen tot dit uiterst esthetisch resultaat leiden. Het fotografisch werk van Manuel Geerinck verdient onze aandacht, niet alleen als een voortzetting van zijn picturaal werk met andere middelen, maar als een volstrekt volwaardige en onafhankelijke zoektocht naar een onzegbaar schoonheidsideaal.

Gelijktijdig loopt op de eerste verdieping van de galerie een tentoonstelling met fotografisch werk van Martial Lorcet, 'SX70 Memorandum'.

:: Manuel Geerinck, tot 1.7.2006, galerie pascal polar, Charleroisesteenweg 108, St-Gillis, 02-537.81.36,
Open: woendag tot zaterdag van 14 tot 19u en op afspraak

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni