Dirk Mosselmans Topor Festival

Topor-festival: ‘Nood aan een ontwapenende lach’

An Devroe
© Brussel Deze Week
26/02/2014

Het Topor-festival brengt nog tot 2 maart hulde aan de veelzijdige Franse surrealist Roland Topor (1938-1997). Drie vragen aan organisator Dirk Mosselmans.

Met een theaterbewerking Winter onder tafel, Polanski’s film The Tenant, en een concert van Kunigi Fanga in het ontmoetingscentrum Ploef, met een verkenning van de Topor-stukken in het Magrittehuis en een expo van de kunstateliers in GC Essegem. Theaterregisseur en organisator Dirk Mosselmans hoopt op veel disciplinehoppers, waardoor de tekenaar, schilder, acteur, regisseur en schrijver bekender wordt.

Waarom staat Topor nu in de kijker?
Mosselmans: “Dat heeft alles te maken met mijn creatie Winter onder tafel. Ik las ooit een Nederlandstalige versie van L’hiver sous la table die wrong voor mij. Ik had toen net gewerkt aan de rapopera Nu of nooit, naar een tekst van Greta van Langendonck zodat mijn oor zich helemaal naar de flow van rapteksten had gezet. Dat beïnvloedde de schriftuur van dit scenario. Het werd een meertalige bewerking in samenwerking met de bewoners van het opvangcentrum van het Rode Kruis in Jette.
Ik heb gemerkt dat Polanski nauwgezet de tekst van Le locataire chimérique heeft gevolgd. Het zijn reflecties over de stad zoals hedendaagse denkers Benjamin Barber en Eric Corijn ze vandaag maken.”

Waarom gaat het festival in Jette door?
Mosselmans: “Hoewel geen rechtstreekse band is Topor natuurlijk een surrealist, net zoals René Magritte. Het René Magritte Museum in Jette heeft drie tekeningen van Topor in zijn collectie en ze zullen in dialoog treden met Magrittes werk.”

Waarom moeten we Topor beter leren kennen?
Mosselmans: “In deze onzekere tijden hebben we misschien nood aan een ontwapenende lach. Topor is ook iemand die taboes over seksualiteit doorbreekt. Hij ridiculiseert en ontwapent op een ongewone manier, wat nogal wat mensen choqueert. Hij stelt als kunstenaar pertinente vragen waar je niet omheen kunt, of je dat nu leuk vindt of niet.”
An Devroe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni