Vasco & Co, een oord voor ontdekkingen

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
15/01/2005
Sinds anderhalve maand is er wat nieuws in de Zavelwijk: de Portuge­se kunsthistorica Emilia da Paz opende er samen met beeldend kunstenaar Berend Hoekstra kunstboekhandel Vasco & Co - een verwijzing naar de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Zij zullen zich concentreren op niet-westerse kunst, en niet alleen via kunstboeken: in de toekomst staan ook tentoonstellingen en conferenties op het programma.

"Dit is een genereuze ruimte waarmee we alle kanten uit kunnen: doorlopend stellen we oude fotodocumenten en gravures over niet-westerse kunst tentoon, maar we zullen ook hedendaagse kunstenaars brengen. De nadruk zal wel steeds op boeken blijven liggen," aldus Berend Hoekstra, de levenspartner van Emilia da Paz. De kunsthistorica kwam na haar studie in Porto in Brussel terecht als stagiaire bij de Jubelparkmusea, zij werkte ook een half jaar voor de museumraad en spreekt uitstekend Nederlands. Zij raakte het wachten op een benoeming in de museale wereld beu en verkoos zelf het initiatief te nemen.

Tour de force
Het was een echte tour de force om het idee zeven weken later vorm te geven. De zaak moest per se haar deuren openen voor de succesvolle nocturnes van de Zavel, waar een internationaal publiek op afkomt. De dag, of beter gezegd het uur van de opening stonden heel wat handelaren in tribale kunst voor de deur, die negentiende van de collectie boeken over Oceanië en de eilanden van de Zuidzee kochten. Brussel blijft een van de belangrijkste draaischijven ter wereld voor de handel in niet-westerse kunst, maar in dit land hebben de verzamelaars zich altijd wat geconcentreerd op de oude kolonies en hun buurlanden. De Nederlander Hoekstra raakte als knaap al, gefascineerd door andere continenten en eilandengroepen: "Ik hield in schoolschriftjes keurig bij welke boeken ik interessant vond bij talloze privé-personen, in bibliotheken en culturele instellingen. Die schriftjes zijn nu hun gewicht in goud waard."

Het is een hele uitdaging om het boekenaanbod op peil te houden. Recent verschenen werken liggen naast uiterst zeldzame antiquarische exemplaren. Er wordt naar nieuwe aanwinsten gespeurd op internet of in stoffige kelders van musea. "Musea hebben niet de politiek om hun oude catalogi te koop aan te bieden. Eerst stonden zij wat huiverig tegenover het idee, maar zij kwamen onder de indruk van ons enthousiasme en toen gingen de kasten openen. Wij vonden catalogi van 1925!" vertelt een gedreven Hoekstra. "Een meter kunstboeken kost al snel duizenden euro's en wij beschikten niet over een groot kapitaal. Maar zowel uitgevers en auteurs als andere handelaars en culturele instellingen zien Vasco als een opmerkelijk initiatief en steunen ons door boeken in depot te geven."

Internationaal
Vasco & Co moet het momenteel hebben van mond-tot-mondreclame, maar dan wel een hele internatonale: "Zo kregen we heel wat mails uit New York, waar een artikel over ons verscheen in de Art News Paper: 'Zend ons uw boekenlijst' of zelfs 'Gisteren stonden wij voor uw deur maar u was er niet!' vertelt Da Paz.
Nu blijkt dat Vasco ook buiten de selecte groep kunstverzamelaars rekruteert. Reizen naar verre archipels zijn geen uitzondering meer en men wil zich grondiger documenteren. De reizigers hebben hun reisgidsen al, maar stappen naar Vasco voor een werk over etnische juwelen, inheems vaatwerk of ceremoniële wapens.

Vasco & Co, Miniemenstraat 48, 1000 Brussel, 0473-64.26.11
Geopend van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18.30 uur, op zondag van 10 tot 13 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni