Voorproefje Vlaams-Nederlands Huis

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
08/06/2006
In juni 2004 openden Nederland en Vlaanderen deBuren. Het Vlaams-Nederlands Huis organiseerde al heel wat debatten, lezingen en tentoonstellingen, maar eigenlijk is het nog niet af. Het Brusselse architectenbureau RAUW bouwt nog een stukje bij.

RAUW staat voor 'Realisatie van al uw wensen', een optimistische slogan die bewust wordt genuanceerd door de harde en ruwe klank van het letterwoord. De twee RAUW-architecten, Arnaud Hendrickx en Thierry Berlemont, zijn er zich immers van bewust dat er altijd een spanningsveld bestaat tussen de ambitie om te voldoen aan de wensen van de opdrachtgever, en de discussie die kan ontstaan als die ambitie resulteert in een project dat niet op de meest voor de hand liggende manier beantwoordt aan het verwachtingspatroon.

Hendrickx en Berlemont studeerden aan Sint-Lucas Architectuur en bleven daarna in Brussel hangen. Sinds 2000 hebben ze hun bureau aan de Koolmijnenkaai. Tot nu toe situeren hun realisaties zich vooral in Vlaanderen, nu mogen ze een bijdrage leveren aan vooralsnog zeer voorzichtige pogingen van de verschillende overheden om architectuur van betekenis ook in Brussel een kans te geven. Er was Théâtre National van de Franse Gemeenschap, er waren de wedstrijden van het Brussels Gewest voor de heraanleg van het Flagey- en het Rogierplein, en ook de Vlaamse Gemeenschap realiseert nu met de uitbreiding van deBuren een nieuwbouw in de Vijfhoek. Het ontwerp van RAUW, dat voor het project samenwerkt met de uitvoerende architecten van Bureau Bouwtechniek en de Brusselse stabiliteitsingenieur Laurent Ney, werd weerhouden na een open projectoproep.

Visuele interactie
In zijn totaliteit zal het Vlaams-Nederlands Huis na de uitbreiding de hele kant langs de Leopoldstraat van het bouwblok tussen de Wolvengracht en de Prinsenstraat in beslag nemen. De kans om op die plek in Brussel zo'n project te realiseren krijg je niet elke dag, maar de centrale en historische stedenbouwkundige context en de beperkingen van de eerder lange en smalle site, maakten de opdracht niet zo gemakkelijk. De oproep betrof alleen de nieuwbouw, maar in het eindresultaat moeten de twee gebouwen wel één Vlaams-Nederlands huis vormen met een bepaalde graad van integratie. Die integratie wordt vooral binnen gerealiseerd door de circulatie in de gebouwen te laten verlopen langs een soort 'wandeling' die het ook mogelijk maakt de verschillende ruimten op verschillende manieren te benaderen. Voor het overige heeft RAUW de evidente verschillen tussen het wat massieve bestaande gebouw en het nieuwe gedeelte niet willen wegvlakken. Daardoor accentueert het ontwerp net de dualiteit die
ook in het opzet en de naam van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren vervat zit.

Onder meer door de grote vensters zorgt RAUW voor een grote visuele interactie tussen bezoekers en voorbijgangers. Op het gelijkvloers komt het onthaal en een café. Op de eerste verdieping een high-tech auditorium met daarboven een polyvalente ruimte van dezelfde dimensie voor randevenementen. Een klein balkon geeft zicht op het Martelarenplein waar herdacht wordt hoe België en Nederland in 1830 uit elkaar gingen. Een belangrijke representatieve ruimte wordt ook de koepelzaal met het dakterras. Met een aantal niet-gedefinieerde ruimtes over het hele gebouw wordt extra aandacht besteed aan de 'wandelgangen' die bij congressen en debatten een belangrijke rol spelen. Voor de realisatie van het gebouw wordt gemikt op 2009. Wie nu al wil weten hoe het er zal uitzien, kan naar de tentoonstelling met 3D-visualisaties, maquettes, plattegronden en tekeningen.

:: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat, 6, 1000 Brussel, 02-212 19 32. Gratis ingang van Dinsdag tot en met zaterdag (van 9-06 tot 22-07) tot 18 u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni