Arme gemeenten profiteren van economische groei

© brusselnieuws.be
01/09/2009
In 2006, kort voor de economische crisis, steeg het inkomen van de Brusselaars nog sterk, meer dan dat van Vlamingen en Walen. Vooral in arme gemeenten zoals Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Joost steeg het inkomen pijlsnel.

Het gemiddeld belastbaar inkomen per inwoner steeg in 2006 met 3,2 procent. In Vlaanderen en Wallonië was dat maar 2,6 procent, Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. De cijfers hebben betrekking op drie jaar geleden, maar zijn wel de meest recente data die een gedetailleerd beeld geven van het inkomen van de Belg.

In 2006 ging het nog erg goed met de Europese economie. De eurozone kende toen zijn sterkste groei sinds 2001. Het Brussels gewest heeft daar meer van kunnen profiteren dan de andere gewesten.

Opvallend is dat de toename vooral veroorzaakt wordt door drie arme gemeenten: Molenbeek, Schaarbeek en Brussel. Zij zijn samen goed voor 36,6 procent van de stijging. De armste gemeente worden dus rijker.

Inhaalbeweging
Sint-Joost-ten-Node blijft de armste gemeente van het land, maar kent wel de sterkste stijging van gemiddelde inkomen: + 8,5 procent.

De gemeente kende in 2006 een sterke toename van het aantal belastingaangiften (13,6 procent) terwijl het bevolkingsaantal maar met 1,4 procent steeg. Dat kan dus betekenen dat de werkloosheid in Sint-Joost fel daalde.

De tweede armste gemeente is Molenbeek, dan Sint-Gillis, Schaarbeek, Anderlecht en Brussel. Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe blijven de rijkste gemeenten.

Brussel blijft arm
Het Brussels Gewest blijft op vlak van gemiddeld inkomen, in vergelijking met de provincies, de armste. Vlaams-Brabant is de rijkste provincie, Waals-Brabant is tweede.

In de top 20 van de gemeenten met het hoogste gemiddeld inkomen staat geen enkele Brusselse gemeente. De top drie van de armsten zijn Brusselse gemeenten, in de top 20 staan zeven Brusselse gemeenten.

Het blijft afwachten welke gevolgen de economische crisis heeft op deze cijfers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni