De Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling heet voortaan niet meer BGDA, maar Actiris. De lancering van de nieuwe naam en het nieuwe logo gaan gepaard met een herstructurering van de interne organisatie en een decentralisatie van de diensten.

Tegen 2009 moet de voormalige BGDA volledig gedecentraliseerd zijn en moeten er in elke Brusselse gemeente lokale antennes komen van het nieuwe Actiris. Van daaruit wordt dan intensief samengewerkt met de tewerkstellingsniveaus op gemeentelijk vlak.

Ook wordt het aantal directies teruggeschroefd van negen naar vier en komen er een call center, een internetrubriek voor werkzoekenden en ondernemingen en ook jobwinkels.

Het nieuwe Actiris moet de Brusselse werkloze efficiënter kunnen helpen. De herstructurering van de BGDA moest dan ook een antwoord bieden op de kritiek uit het verleden dat de BGDA een logge instelling was.

Om de werkloosheid, die om en bij de 20 procent bedraagt in het Brussels Gewest, terug te dringen, heeft Actiris ook hoge verwachtingen van het samenwerkingsakkoord met Vlaanderen. Volgens dat akkoord zouden Brusselse werklozen in Vlaanderen en vooral in de Rand aan het werk kunnen. Voorzitter van Actiris Robert Delathouwer, vindt echter dat de drempel daarvoor nog altijd te hoog is: "Een van knelpunten is dat de Brusselaars eerst Nederlands moeten leren vooraleer ze in Vlaanderen aan het werk kunnen. Ik zie het anders: laat de Brusselaars eerst een job invullen en dan zullen ze vanzelf wel Nederlands leren. Mensen aan het werk helpen is het belangrijkt, het Nederlands leren de werklozen wel op de werkvloer."

Delathouwer stelt hiermee een duidelijke vraag aan Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni