Wie in het Brussels Gewest werkt, krijgt daar gemiddeld vijftien procent meer voor op zijn rekening gestort dan in andere regio's. Sinds 2000 zijn de salarissen er procentueel ook het sterkst gestegen. Dat berekende de overheidsdienst Economie.

Het gemiddelde bruto maandloon in ons land ligt op 2.800 euro, in Brussel is dat iets meer dan 3.250 euro. In 2000 bedroeg het verschil tussen een maandloon van een werknemer in Brussel en het nationaal gemiddelde 10,50 procent. In 2007 was dit verschil opgelopen tot 15 procent. In de provincie Luxemburg is men het minst goed af."

De beste verdieners in ons land vind je onder de bedrijfsleiders en de werknemers uit de petrochemie. Aan de andere kant staan de werknemers uit de horeca, zegt minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "In de horeca verdient men het minst. En de reden daarvoor is dat de aard van het werk vaak tijdelijk is, met deeltijdse arbeid. Het gemiddelde bruto maandloon is bijna 1.900 euro maar dat is toch een stuk onder het gemiddelde."

Wie in de post- en telecomsector werkt, zag zijn loon de laatste jaren het meest stijgen.

Kloof tussen arm en rijk
Door deze cijfers lijkt het alsof de Brusselaars rijker zijn dan andere Belgen. Maar de armste gemeenten van het land liggen in het Brussels Gewest. En de werkloosheid ligt nergens zo hoog. De kloof tussen arm en rijk is dus erg breed in Brussel.

Het gemiddeld belastbaar inkomen in Sint-Pieters-Woluwe bedraagt 33.271 euro. Sint-Joost-ten-Node, de armste gemeente van het land, haalt nauwelijks 15.737 euro. Het Brussels gemiddelde is 22.516 euro. Het Belgisch gemiddelde ligt dan weer hoger: 24.949 euro netto per jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni