Het verschil in ziekenhuisprijzen

Johan Denis, Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
18/06/2008
Kiezen voor een eenpersoonskamer betekent soms 2.000 euro bijbetalen, zonder tussenkomst van het ziekenfonds. Toch heeft de patiënt de prijs grotendeels zelf in handen. Zodra het ziekenhuis gekozen is, zijn twee keuzes bepalend: de arts, en het soort kamer.

De supplementen die patiënten bij een ziekenhuisopname uit eigen zak betalen, variëren sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis. "In de duurste Brusselse ziekenhuizen, zoals het Erasmusziekenhuis en Kliniek Edith Cavell, betaal je per opname in een eenpersoonskamer tussen 1.000 en 2.000 euro aan ereloonsupplementen," zegt Marc Justaert, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten (CM).

Ereloonsupplementen komen volledig ten laste van de patiënt en worden uitgedrukt als percentage van het Riziv-tarief. (Het Riziv is het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.) Een
ereloonsupplement van 100 procent betekent dat bovenop het Riziv-tarief nogmaals dit bedrag betaald moet worden door de patiënt. Uit een onderzoek uit april/mei 2007 van Test Gezondheid, een uitgave van Test-Aankoop, blijken ereloonsupplementen van 300 en 400 procent geen uitzondering in Brusselse ziekenhuizen.

De ziekenhuiskeuze bepaalt dus sterk hoe diep een patiënt in zijn of haar portemonnee tast. Een patiënt in een eenpersoons­kamer betaalt voor een keizersnede 843 of 2.763 euro, voor een meniscusoperatie 459 of 1.613 euro (in daghospitalisatie 180 of 559 euro) en voor een hernia (endo­scopisch) 815 of 2.528 euro. De eerste is de gemiddelde prijs in het Brugmann­ziekenhuis (Iris), de tweede in het privé­ziekenhuis Edith Cavell.

Dokter Ivan Van der Meeren, hoofd van de studiedienst van de Socialistische Mutualiteiten: "We gaan ervan uit dat de kwaliteit dezelfde is. De prijsverschillen hebben te maken met het verschil in kamer- en ereloonsupplementen die gevraagd worden door de artsen of de ziekenhuisbeheerder."

Naast de ereloonsupplementen zijn ook de kamersupplementen volledig ten laste van de patiënt. Het kamersupplement in een eenpersoonskamer mogen de ziekenhuizen vrij bepalen, en bedraagt in Brussel tot 190 euro per dag, afhankelijk van de kliniek. In een tweepersoonskamer geldt een wettelijk opgelegd maximum van 20,92 euro per dag; in een meerpersoonskamer is er geen kamersupplement. Deze kamerkeuze is belangrijk, want ze bepaalt mee wanneer er ereloonsupplementen kunnen worden aangerekend (zie tabel onderaan).

De andere factor van belang is de keuze voor een al dan niet geconventio­neerde arts. Geconventioneerde artsen volgen het akkoord tussen zorgverstrekkers en ziekenfondsen. Deze geneesheren respecteren bijgevolg de overeengekomen tarieven, tenzij je voor een eenpersoonskamer kiest.

Beide keuzes - kamer en arts - dient de patiënt in een ziekenhuis aan te geven in de opnameverklaring, een document dat ziekenhuizen verplicht zijn voor te leggen.
Meer weten? De Socialistische Mutualiteiten vergelijken op hun site www.socmut.be/socmut de gemiddelde prijzen voor courante ingrepen in Belgische ziekenhuizen, waar u ook bovenstaande prijzen vindt. Op www.cm.be leest u welke artsen en specialisten geconventioneerd zijn en welke niet.

Tabel: Ereloonsupplement ja of nee?


eenpersoonskamer tweepersoonskamer geconventioneerd arts JA
NEE (riziv-tarief aangerekend)
niet-geconventioneerd arts JA JA

Het is verboden ereloonsupplementen aan te rekenen aan onder anderen weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen met zgn. 'verhoogde tegemoetkoming'.

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek (www.fondspascaldecroos.org)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni