Fotofever: boeiend parcours doorheen moderne fotografie

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
04/10/2012
Digitaal gereconstrueerde stadsbeelden, portretten en het menselijk lichaam. Die thema's voeren de boventoon op de eerste editie van de beurs Fotofever in Thurn & Taxis. Hoewel niet alle galeries overtuigen, biedt de beurs toch een boeiend parcours doorheen het landschap van de moderne fotografie. Een foto-impressie.

Dat Fotofever niet enkel in de lichtstad plaatsheeft, maar ook in de hoofdstad van Europa is te danken aan de organisatrice, de Française Cécile Schall d'Aram. Van beroep directrice van fotografische evenementen. Zelfs haar handtas met portemonnee ademt fotografie uit. Meteen ook een aanduiding dat het op zo'n beurs vooral om de centen gaat.

De Franse galeries zijn trouwens goed vertegenwoordigd op Fotofever. Onder hen Valérie-Anne Giscard d'Estaing, dochter van de voormalige president Valérie Giscard d'Estaing, eigenares van Galerie Photo12. Zij kijkt ons toe met de blik van een iron lady. Ze is onder meer omringd door Marilyn Monroe en de Beatles.

Ook leuk aan een beurs is wanneer je een artieste tegen het lijf loopt, vooral als die ook nog eens zichzelf fotografeert. Lilith in da house, zo heet het project van de Nederlandse Henriette Van Gasteren. "Ik geef mezelf bloot in mijn fotografie, letterlijk en figuurlijk". Ze laat zich fotograferen in andermans woningen. De Hebreeuwse Lilith was een vrouwelijke stormdemon, die in verband gebracht werd met de wind en waarvan werd gedacht dat ze drager was van ziekte en dood.
Veel aandacht gaat uit naar de urban jungle, naar hoe wereldsteden er ideaal kunnen uitzien, of welke nachtmerries ons te wachten staan. De Zuid-Afrikaan Joseph Klibansky haalde New York digitaal zodanig door de mangel dat men zich echt in de jungle waant.

De Turkse fotograaf Murat Germen doet hetzelfde met de stad Brussel, met als resultaat een beeld dat niet zou misstaan in een fantatstische film.

Al dan niet exotisch naakt vormt ook een hoofdbrok op Fotofever. Ook het subgenre van science-fictionnaakt ontbreekt niet.

De toenemende invloed van Azië in de wereldeconomie en in de kunst, laat zich ook op de beurs zien. De sky is the limit, zoals hier in Shenzen.

Belangrijkste is dat de kunstfotografie uit het hart komt.

The heart of the matter als het ware. 'Haar (liefdes?)verhaal is op de klippen gelopen', lijkt de fotograaf te zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Expo , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni