BXL Nord

Bewoners Noordwijk in sociale fictiefilm

Lisa Schouppe
© Brussel Deze Week
11/12/2013

Gedurende een half jaar hebben 28 bewoners en bezoekers van de Noordwijk hun hart en ziel gelegd in de realisatie van de sociale kortfilm ‘BXL Nord’. Het resultaat is op 17 december te zien in het Kaaitheater. Bijzonder is alvast dat er in deze fictiefilm een verhaal van iedere deelnemer verscholen zit.

D e acteurs willen het publiek ook vooral een boodschap meegeven: “Wees niet bang om je dromen te realiseren.”

De ware smeltkroes van acteurs lijkt alle verwachtingen van de sociaal-artistieke organisatie Globe Aroma alvast te overtreffen. Zij kwamen op de proppen met het idee voor deze sociale fictiefilm en zijn enorm tevreden. “Met deze film kunnen we deelnemen aan een filmfestival. Niemand zou merken dat de filmpersonages geen echte acteurs zijn,” vertelt Els Rochette, directeur van Globe Aroma. Ook regisseur Jamal Boukhriss kan zijn vreugde niet bedwingen. “Ik ben niet snel een tevreden man, maar hier hebben we echt talent ontdekt. Het plaatje klopt.”

Gouden recept
‘BXL Nord’ is dan ook geen doorsnee kortfilm. “De doelstelling van het project om nieuwkomers en Brusselaars via kunst bij elkaar te brengen, was van bij aanvang even belangrijk als het uiteindelijke resultaat”, vertelt Rochette. “We hadden vooraf geen eenduidig scenario of dialogen vastgelegd,” treedt Boukhriss bij. “We zijn bewust vertrokken van een omgekeerde casting waarbij openheid, ontmoeting en aandacht voor ieders talent centraal stond. Sinds april brachten we de acteurs van diverse pluimage iedere dinsdagavond samen in het Kaaitheater. Ze ontmoetten elkaar, deelden heel wat persoonlijke verhalen en gingen aan het improviseren. Afhankelijk van de input van de deelnemers kreeg het scenario vorm en werden de rollen verdeeld.”

Resultaat: 22 acteurs spelen een rol in de film en 6 deelnemers konden als stagiair meedraaien op de filmset binnen de decorploeg, als accessoirist, als assistent licht of steward. “Vooroordelen, angsten en schroom maakten plaats voor amusement en plezier,” aldus Boukhriss.

Bij Hussein Ali (28), de enige ervaren acteur, is die nieuwe stijl alvast in goede aarde gevallen. “We moesten geen tekst van buiten leren, maar werden aangespoord om onze eigen woorden te gebruiken en te improviseren op een manier waar we ons goed bij voelden. Iedereen kon zijn eigen invulling geven. Op de universiteit in Irak heb ik een theateropleiding gevolgd, maar deze manier van werken kende ik toch nog niet. Het was een leerrijke ervaring.”

Parallelle verhalen
“BXL Nord bestaat uit verhaallijnen waar alle deelnemers zich voor een stuk in herkennen,” vertelt Rochette. “Ik herinner me Georgette, die tijdens een workshop vertelde dat ze voor de oorlog als kind bij haar tante op vakantie ging. Ze mocht met een boterham in de hand het vet van het spek opdoppen. Het spek zelf was voor de nonkel die moest gaan werken. Mensen in armoede en nieuwkomers zagen er allerhande parallelle verhalen in. Die gedeelde ervaringen hebben de film voor een groot stuk vormgegeven,” aldus Rochette.

De aanwezigheid van twee vrijwilligers van het Rode Kruis heeft ervoor gezorgd dat het oorspronkelijke idee om iets te doen met tuiniers in de hoofdrol omgetoverd werd tot een verhaal over hulpdiensten. Het verhaal draait nu om Saïd, een nieuwe Brusselaar, die graag een zelfstandige ambulancedienst wil oprichten en voor die droom alles opoffert. Maar al snel blijkt zijn droom niet meer dan een luchtbel. Een bikkelharde confrontatie met sociale onrechtvaardigheid volgt.

Of deze samenwerking en het delen van elkaars verhalen de deelnemers op een of andere manier heeft veranderd? Yao (38), die de vrouw van Saïd speelt, is in de film vooral triestig en boos. “Ik zie dat mijn man onze droom wil waarmaken. Maar tegelijk kwetst hij me. Gelukkig is er daarna vergiffenis. Ik heb geleerd dat liefde, beslissingen nemen en pijn ervaren zaken zijn die ons allemaal overkomen.” Lize (70), een dame van LDC De Harmonie die een figurantenrol opneemt in de film vertelt dat ze nu nog veel meer van de diversiteit in Brussel houdt dan vroeger. “Zo’n project doet de mensen van elkaar houden. Jong, oud, zwart, blank of grijs. Samen hebben we een mooie tijd gehad. Ze zeggen altijd dat het in Brussel een soepke is, maar voor mij is het een zeer positief soepke (lacht).”

Hussein Ali knikt. “Ik hoor ook altijd dat er in Brussel een slecht contact is tussen mensen van verschillende origine. Maar in geen andere grootstad waar ik ben geweest, vind je de verbinding tussen culturen die ik in deze stad heb ervaren. Ik voel me hier geen buitenlander, maar voel dat ik deel uitmaak van de samenleving. Ik vind het fantastisch hoe Globe Aroma en onze regisseurs, Jan Geers en Jamal Boukhriss, er via deze film in zijn geslaagd om verschillende soorten mensen samen te brengen, om ze goed te laten voelen bij elkaar en om een uitdagend project met moeilijke momenten tot een goed einde te brengen. Dit alleen al is een belangrijke reden om naar deze film te komen kijken,” besluit Hussein Ali.

‘BXL Nord’ is op 17 december om 20u30 te zien in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. Tickets aan 5 euro via www.kaaitheater.be/bxlnord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni