De Poolse voorzitter trakteert

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
06/07/2011
Naar goede gewoonte gaat het roterende voorzitterschap van de Europese Unie gepaard met het presenteren van een cultureel programma in de hoofdstad. Ook Polen eert die traditie gedurende het hele najaar met een gevarieerd programma in verschillende zalen.

Naast de expo The Power of fantasy die als speerpunt fungeert, valt er ook wat te beleven in de concert-, cinema- en theaterzaal. In het informatiepunt Europe Info Europa in de Archimedesstraat heeft van 15 tot 29 juli een tentoonstelling plaats met affichekunst van jonge Poolse ontwerpers rond het voorzitterschap. Tal van orgelconcerten in het kader van het vierde Festival Samedis-Minimes staan in juli en augustus in het teken van oude Poolse muziek. Op 20 en 21 juli staat het Poolse punktheatergezelschap Teatr Wiczy in La Tentation met I, the dictator, losweg geïnspireerd op Charlie Chaplins film.

Een opmerkelijk project is ook de 'I, Culture'-workshop op 21 juli in Bozar: een soort van internationaal naaiatelier waaraan iedereen een bijdrage kan leveren door met zijn stukje stof bij te dragen aan een enorm patchwork waaraan ook in elf andere Europese hoofdsteden wordt gewerkt.

Omdat het Hongarije is dat het stokje aan Polen doorgeeft, wordt het begin van het Poolse voorzitterschap gevierd met een Hongaars-Pools concert in openlucht. Op 1 juli om 19.00 voegt de Hongaarse accordeonvirtuoos Zoltan Orosz zich bij het Poolse accordeonensemble The Motion Trio op het Heilig Kruisplein voor het Flageygebouw.

Openluchtspektakel
Een week later heeft op het Flageyplein twee dagen na elkaar het gratis openluchtspektakel Planet Lem plaats, telkens om half elf 's avonds. Eén van Polens populairste en meest vertaalde auteurs is Stanisław Lem (1921 - 2006), de arts die wereldwijd status verwierf met zijn gedegen sciencefiction verhalen, waarvan Solaris (verfilmd door Andrej Tarkovski én door Steven Soderbergh) zonder twijfel het bekendste is.

Regisseur Paweł Szkotak van het Poolse Teatr Biuro Podróży ('Theater Reisbureau', dat een oude bekende is op tal van theaterfestivals wereldwijd) nam Solaris en Het futurologisch congres als referentie voor de openluchtperformance die ook een komische analyse van het hedendaagse leven en de technologische vooruitgang wil zijn. Planet Lem schildert een toekomst waarin de mens wordt geknecht door de artificiële intelligentie die hem comfort moest bezorgen, en door de hallucinogene middelen die zijn perceptie vertroebelen. Er worden geen teksten van Lem gebruikt maar sommige personages zijn wel herkenbaar. De performance wil vooral bekoren door de decors, lichteffecten, multimediaprojecties en symfonische muziek.

The Power of Fantasy
wanneer: tot 18 september 2011 - dinsdag > zondag van 10.00 > 18.00 uur (donderdag tot 21.00 uur)
tickets: 6/8 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni