Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting (KBS) heeft zopas een 17de-eeuws meesterwerk van beeldhouwer Jan Van Delen aangekocht bij het veilinghuis Christie’s. Het werk, dat 450.000 euro kostte, werd in 1794 in beslag genomen door Franse revolutionairen en is pas onlangs herontdekt.

Het werk met de naam 'Barmhartigheid' in wit marmer (106,7 x 78,5 x 47 cm), werd in 1673-78 vervaardigd door Jan Van Delen, leerling en medewerker van Frans Duquesnoy en schoonzoon van Hendrik Faydherbe. De graven von Thurn und Taxis bestelden deze beeldengroep om hun grafkapel in de Zavelkerk op te luisteren.

In 1794 werd het werk door de Franse revolutionairen in beslag genomen, waarna het verdween. Onlangs is de beeldengroep in de inkomhal van een Parijs gebouw herontdekt en op 5 juli 2012 bij Christie's in Londen geveild. De Koning Boudewijnstichting is blij dat "het meesterwerk alsnog kon gered worden". Volgens de KBS beantwoordt deze operatie volledig aan haar missie om belangrijke werken terug naar België te halen.

De KBS is van plan om het beeldhouwwerk terug te brengen naar de kapel van de Zavel. Eerst moet aan de nodige veiligheids- en toegankelijksheidsvoorwaarden voldaan zijn. Het werk is binnenkort toegankelijk voor het publiek. Wanneer precies is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni