Studenten en leerlingen volgen online lessen met hun laptop tijdens de coronacrisis

Vlaamse studenten helpen Brusselse leerlingen om Nederlands te leren

26/10/2023

Een nieuwe taal leren, dat lukt het best door te oefenen met moedertaalsprekers. Zo redeneert het nieuwe taalproject Parlangi@Brussels, een initiatief van de Vlaamse overheid. Vlaamse hogeschoolstudenten helpen in één-op-één-videogesprekken Brusselse anderstalige leerlingen om Nederlands te oefenen.

Volgens de initiatiefnemers is het project een win-win situatie voor alle deelnemers. "De anderstalige leerlingen verhogen hun spreekdurf, vergroten hun sociale netwerk en verbreden hun kennis van het Nederlands. De studenten van de lerarenopleiding Secundair Onderwijs en Sociaal Werk scherpen hun communicatieve en pedagogische vaardigheden aan."

In Brussel heeft meer dan 80 procent van de leerlingen een anderstalige achtergrond. Die leerlingen hebben nood aan zinvolle oefenkansen Nederlands, zo stelt de organisatie.

Onder andere het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht neemt deel aan het project. “We hebben veel leerlingen op school met capaciteiten, waarbij de mindere kennis van het Nederlands een invloed heeft op de studieresultaten en dus ook de slaagkansen. Alle mogelijkheden om hun kennis van het Nederlands te verhogen, grijpen we aan, vermits de meeste leerlingen buiten de school niet of bijna niet met het Nederlands in contact komen,” zegt directrice Hilde Devillé.

Timing

Het project gaat van start met een online Parlangi-picknick. Vandaag, donderdag, maken de deelnemende leerlingen en studenten voor de eerste keer kennis met elkaar en het taalproject. Ook minister Benjamin Dalle zal aanwezig zijn.

Pas na de herfstvakantie gaan de Parlangi-babbels echt van start: leerlingen en studenten maken hun profiel aan, vinden babbelpartners en plannen hun eerste videogesprekken. “Hoe actiever ze zijn, hoe meer ze beloond worden met accessoires om hun Parlangi-avatar te pimpen,” zegt Felia Thys, projectcoördinator van Parlangi. “We mikken op meer dan 5000 gesprekken en vooral veel babbel- en leerplezier bij de deelnemers.”

Deelnemende studenten volgen de opleiding ‘Communiceren met anderstaligen’ om met de juiste ingesteldheid en kennis te starten. Parlangi organiseert ook enkele ‘mentorenbabbels’ waar zij ervaringen kunnen delen.

Donderdag 2 mei 2024 vieren alle deelnemers het project met een live ontmoeting in het centrum van Brussel.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni