TenHood

Koning-ten-Node: Sint-Joostenaars aan het woord

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
06/11/2013

In Ten-Hood Mon Royaume laat regisseur Romain David twee jongeren van Maghrebijnse afkomst en een oude dame uit Sint-Joost aan het woord. Twee totaal verschillende leefwerelden die vaak botsen maar die we vooral niet kennen. “Onbekend is onbemind. Ik wil dat het publiek ontdekt wie zij echt zijn.”

Het oorspronkelijke idee was de plaatselijke jeugd van Sint-Joost te sensibiliseren voor theater, maar na een workshop in de wijk heeft regisseur Romain David al snel ingezien dat het interessanter zou zijn de Brusselaars te laten kennismaken met deze jongeren. “Ik kwam tot de vaststelling dat we die personages, hun energie en hun cultuur helemaal niet kennen,” vertelt David. “Ik wilde de jongeren confronteren met andere gebruikers van ‘hun’ wijk. Samenwonen is niet makkelijk als mensen van verschillende generaties en gemeenschappen hetzelfde territorium moeten delen.”

Om die cultuurschok en de generatieconflicten te illustreren, is Romain David op zoek gegaan naar een bejaarde persoon. Dat bleek geen sinecure. Via rusthuizen en sociale instellingen is hij met ouderen uit de wijk gaan praten en zo heeft hij een mooi beeld gekregen van de geschiedenis van Sint-Joost. Joséphine De Buyl leek op maat geknipt voor de job. “Ondanks haar leeftijd, 82 jaar, is ze nog fit, curieus, open van geest. Ze heeft veel verhalen te vertellen. Het was ook belangrijk om iemand te vinden die niet verzuurd is en omkan met jongeren uit de buurt.”

Geen zelfrespect
Joséphine woont in Sint-Joost sinds ze uit haar wijk is gezet, de Bas-Fonds, een volksbuurt die is moeten wijken voor het Rijksadministratief Centrum. “Ik maak me geen zorgen over generatie- of cultuurconflicten in Brussel, wel over het feit dat men deze stad de laatste jaren uitgetekend heeft zonder rekening te houden met haar inwoners. Brussel heeft veel te weinig respect voor zijn geschiedenis. We hebben hele stadsdelen afgebroken voor Belgische instellingen, hun communautaire tegenhangers en nadien Europa. Hoe wil je dat nieuwkomers zich integreren in een stad die zichzelf niet respecteert?”

We moeten de stadsverhalen van onder het stof halen en naar de inwoners van de stad luisteren. Dat kan volgens David via theater. “We moeten de conflicten die er zijn in de wijken recht in de ogen kunnen kijken. Het is enkel door erover te spreken dat we een oplossing zullen vinden. Tijdens deze voorstelling gaan we ervan uit dat er tussen de verschillende gemeenschappen geen gemene deler is. Van daaruit openen we het debat. Als je iets wilt veranderen in de stad, moet je de wijken induiken en praten met de mensen waar nooit naar geluisterd wordt.”

KVS-productie ‘Ten-Hood Mon Royaume’, van 5 tot 10/11 in Théâtre de la Vie, Dwarsstraat 45 te Sint-Joost-ten-Node. Voorstelling in het Frans. Meer info op www.kvs.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni