Evelyne Huytebroeck

Rapport Evelyne Huytebroeck: met horten en stoten

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
02/04/2014

BDW maakt het rapport op van minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). De stadskrant vroeg ook het oordeel van Vincent De Wolf (oppositie, MR) en Brigitte De Pauw (meerderheid, CD&V)

Huytebroeck begon de legislatuur met een pijnlijk incident. Het waterzuiveringsstation loosde ongezuiverd afvalwater in de Zenne. Een juridisch steekspel volgde dat uiteindelijk in het voordeel van Huytebroeck werd beslecht, maar de barslechte communicatie leverde de minister vanLeefmilieu wel heel wat imagoschade op. Huytebroeck kwam ook aan het einde van de legislatuur in de contramine terecht. Onder druk van de gsm-operatoren moesten de strenge Brusselse stralingsnormen uit 2009 worden teruggeschroefd.

Het regeerakkoord beloofde een verbetering van de luchtkwaliteit. Daar is uiteindelijk weinig aan gedaan. De Europese commissie trekt zelfs naar de rechter omdat Brussel te vaak de normen voor fijn stof overschrijdt. Daar is Huytebroeck niet alleen verantwoordelijk voor. Vooral het transport is de boosdoener. Huytebroeck heeft binnen haar bevoegdheden één belangrijke mobiliteitsmaatregel genomen. Bedrijven zijn verplicht om het aantal ondergrondse parkeerplaatsen terug te dringen. Daardoor zullen op termijn 25.000 parkeerplaatsen voor het woon-werk-verkeer verdwijnen.

Huytebroeck heeft vooral vooruitgang geboekt in haar energiebeleid. Door sensibilisering via ‘voorbeeldwoningen’ en door een stevig premiebeleid, is de energieconsumptie per inwoner tussen 1990 en 2011 met dertien procent gedaald, met vooral de laatste jaren een forse daling. Mooi is tot slot de vervollediging van de Groene Wandeling.

Het oordeel van Vincent De Wolf (oppositie, MR)

“Ik geef vier op tien. Dat is dus gebuisd. Het 4G-beleid was lamentabel. Een jaar lang heeft ze zichzelf tegengesproken. Soepelere stralingsnormen waren blijkbaar niet mogelijk, stand still was het ordewoord. Uiteindelijk heeft ze toch bakzeil moeten halen. Hetzelfde met de vervuilde gronden. Huytebroeck heeft op het allerlaatste moment haar strenge beleid moeten versoepelen. En dan is er nog de Cobrace (Brussels klimaat- en luchtplan) dat 25.000 ondergrondse parkeerplaatsen in kantoren schrapt. Dit is een streep door de rekening van de economie in Brussel. Wie geen ondergrondse parkeerplaatsen schrapt moet zwaar betalen. Dat is een aanval op het eigendomsrecht.”

“Tot slot zijn de cijfers die Huytebroeck citeert niet altijd even correct. Ze zegt dat het energieverbruik met 25 procent is gedaald. Volgens Leefmilieu Brussel is het maar 10 procent. En slechts 2 procent is te verklaren door de energiepremies. De rest door de steeds duurdere energieprijzen.”

Het oordeel van Brigitte De Pauw (meerderheid, CD&V)

“Huytebroeck heeft een ambitieus milieubeleid gevoerd maar had te weinig oog voor de realiteit. Ze voert een passiefnorm in vanaf 2015, maar houdt er geen rekening mee dat het bouwen dan duurder wordt. Zeker voor jongeren kan dat een drempel zijn. Stadsvlucht dreigt. Ze had zich daarom beter gefocust op het energiezuinig maken van het bestaande patrimonium.”

“Er is verder ook een probleem met de energiepremies. Die zijn vaak al tegen juni uitgeput. Huurders hebben er dan weer niets aan, zolangs de eigenaar ze niet aanwendt om de woning energiezuinig te maken.”

“Nog twee kleine puntjes: wanneer geluidsnormen voor fuifzalen? Vlaanderen heeft die, Brussel blijft achter. En voor de uitrol van 4G heeft ze te lang de boot afgehouden. We zijn voor gezondheidsnormen, maar dan moeten ze wel realistisch zijn. Bij CD&V noemen we dat: verstandig groen.”

Het regeringsrapport

Zes partijen op één lijn krijgen is geen vanzelfsprekendheid. Nochtans was dat de taak waar de Brusselse regering voor stond. Hoe hebben de ministers en staatssecretarissen het ervan afgebracht? BDW maakt de balans op met het regeerakkoord in het achterhoofd en laat ook parlementsleden aan het woord, van meerderheid en oppositie. Tot slot beoordelen we op dezelfde manier de Brusselse minister in de Vlaamse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Het regeringsrapport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni