Restaurant: La palette gourmande

Bij het Vlaamse parlement om de hoek ligt een merkwaardig restaurantje. Het valt op tussen de wildgroei aan hippe, biologische fastfoodtentjes voor gehaaste stropdasdragers, omdat het een erg persoonlijke en vrolijke sfeer uitstraalt.

Piepklein is het, maar toch is er plaats voor een twintigtal mensen. Dit is geen restaurant waar je uitgebreid zou willen gaan dineren, maar 's middags is het een erg leuk adresje om in een oase van kleuren te bekomen van de grijsheid van het kantoorbestaan. En dat vinden blijkbaar veel mensen, want iedere dag zit het restaurant van chef Marc De Jongh vol.

Ook de menukaart maakt van La Palette Gourmande een bijzonder restaurant, of liever: het gebrek eraan. Iedere ochtend gaat De Jongh zelf zijn inkopen doen. Hij laat zich inspireren door het aanbod van de dag. Gasten eten dus wat de pot schaft. Dinsdag en vrijdag is dat steevast vis. Alternatieven voor wie iets niet lust zijn er niet. De meeste klanten kennen het concept, de overige mensen worden meteen ingelicht door de chef. Die roert immers niet alleen in de potten, maar staat ook in voor de ontvangst en de bediening. De man loopt zich de benen van onder het lijf, maar dat kan zijn goede humeur niet drukken: iedere klant krijgt een warme, joviale begroeting. Een wonderlijk schouwspel.

Oorspronkelijk was het restaurant bedoeld als snackbar. Maar toen De Jongh twee jaar geleden tweede werd in het concours voor de beste ambachtelijke kok van België, besloot hij zijn tent te upgraden. 's Middags kookt hij voor zijn klanten, en 's avonds geeft hij kookateliers, werkt hij als chef aan huis of kunnen groepen het restaurant afhuren. Maar hoe dapper De Jongh ook rondholt, er vallen geregeld onbewaakte momenten waarbij je in de zaal een beetje aan je lot wordt overgelaten. De meeste klanten lijken er niet echt een probleem van te maken, maar wie het einde van zijn lunchuur ziet naderen, zou hier wel eens zenuwachtig kunnen worden.

Wij kregen een mooi stuk schelvis met een roomsausje met groene asperges, courgettes, broccoli en groene tagliatelle. Een flinke, niet echt verfijnde, maar wel lekkere portie. Alleen de pasta was nogal flets. Bij ons eten dronken we een prima glaasje witte huiswijn (€4).

Na ons hoofdgerecht konden we kiezen voor een koffie of een nagerecht: een chocolademousse, een speculaasbavarois, een chocoladegalette, een appeltaartje of een stukje kaastaart met een coulis van passievruchten. Wij negeerden onze chocoladeverslaving en kozen voor dat laatste, en gelukkig maar, want het chocoladegebakje van onze tafelgenote bleek zwaarder te vallen dan een baksteen. Ook de bodem van onze cheese cake vergde enig beitelwerk, maar was wel erg lekker van smaak.

Voor de totale prijs van 16 euro konden we zeker niet klagen. Een aan te bevelen alternatief dus voor uw haastige broodje. Maar vergeet niet te reserveren!

IJzerenkruisstraat 9-13 rue de la Croix de Fer, Brussel/Bruxelles, 02-503.05.35, info@lapalettegourmande.com, www.lapalettegourmande.com
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 12 > 15.00, avond/soir/evening & w-e: rsv.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over