Restaurant: Le Ravenstein

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
04/12/2009
Pal tegenover het zonet gerestaureerde Congrespaleis op de Kunstberg staat een van Brussels oudste panden, dat vroeger aan de bekende Jodentrap lag. Jachtige voorbijgangers merken zelden het oude straatje op dat onder de Ravensteinstraat loopt, en dat nog getuigt van een lang vervlogen geschiedenis.

Het herenhuis Van Cleef-Ravenstein is de laatste adellijke woning uit de Bourgondische tijd die in Brussel bewaard is gebleven. Het rode bakstenen huis gaf in 1853 zijn naam aan de straat, en deed lange tijd dienst als restaurant. Na de sluiting werd het gebouw onlangs volledig gerenoveerd, en sinds kort is het weer open voor gasten. Het nieuwe restaurant wordt geleid door Brusselaar Daniel Verhoeft, een industrieel ingenieur die via de renovatiesector in de horecasector getuimeld is en eerder onder meer Show Brasil en Chez Stans opende.

In de oude zaal is gelukkig bijna niets veranderd, zodat men er nog helemaal de sfeer kan opsnuiven van de Bourgondische tijd. Niet echt hoe wij onze eetkamer zouden inrichten, maar wel spectaculair voor een avondje uit. Wij moesten helaas vrede nemen met een tafeltje in de strakke, moderne aanbouw waarop ook de halfopen keuken uitgeeft. Niet ongezellig, maar wel nogal warm en dampig. Achter het fornuis staat chef Alain Bohné, die onder meer nog bij de bekende Alain Ducasse heeft gewerkt, alvorens onder meer naar De Karmeliet en Comme chez Soi te trekken. De hoge verwachtingen werden al meteen ingelost bij ons voorgerecht, de 'Fantaisie culinaire' met stilistisch gedresseerde blokjes ganzenlever, een perfect gebakken sint-jakobsvrucht, een stukje roodbaars en wat gerookte zalm op een gelei van Granny Smith (€25). Ook aan de overkant van de tafel werd gesmuld van een koude terrine van ganzenlever met gerookte paling en artisjokken, geserveerd met een truffelroomsausje (€25). Erg geslaagd, en het deed ons meteen verlangen naar meer.

En dat kregen we ook, zij het jammer genoeg wel erg snel na ons voorgerecht. Misschien had de snelle service iets te maken met de twee grote groepen die net die avond het restaurant bevolkten. Bovendien stelde het hoofdgerecht ons een beetje teleur. De nochtans mooie portie jonge tarbot was iets te gaar en daardoor wat droog, en hoewel het truffelaroma van de kalfsjus een heerlijke geur verspreidde, was hiervan in de mond niet veel meer te merken. Toch wat jammer voor een gerecht dat 32 euro kost en meteen zowat het duurste van de kaart is. Ook onze tafelgenote was niet helemaal overtuigd van haar zeebaars (€26), die in plaats van door de aangekondigde risotto vergezeld was door een gewoon hoopje rijst. Het nagerecht maakte echter de avond weer helemaal goed: we kregen een wonderlijke combinatie van fijne meloenblokjes met verse munt, badend in een pittige likeur met een warm tomaatje gevuld met een eveneens warme coulis van pistache (€10). Een wonderbaarlijk heerlijke combinatie. Al bij al hebben we erg lekker gegeten, maar in deze klasse van restaurant met dito prijzen had het parcours eigenlijk helemaal vlekkeloos moeten zijn.

:: Le Ravenstein - Ravensteinstraat 1, 1000 Brussel, 02-512.77.68, www.leravenstein.be
Open: 7/7

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni