Dit weekend viert de gemeente Sint-Gillis haar achthonderdste verjaardag. Orgelpunt is de parade van de waterdraagsters op zondag, met aansluitend een koorzang. Trouw aan haar gastvrije reputatie heeft de gemeente gekozen voor een hymne in een nieuwe, uitgevonden taal, zodat iedereen kan meezingen.

De feestelijkheden beginnen op zaterdag 17 september aan het Sint-Gillisvoorplein, waar vanaf 16.00 uur, animaties worden opgezet opgezet voor groot en klein: een schminkstand, steltlopers, salsales, verhalenvertellers, hiphop, live-painting et cetera. Om 19u40 start "Y a de la lumière chez l’voisin !" (Er brandt licht bij de buur!) van het theatergezelschap Les Voisins: een samenspel tussen acteurs en de gevel van een woning, die door nieuwe technologieën tot leven wordt gebracht.
Later op de avond zorgt coverband "The Planes" voor een groots volksbal.

Zondag 18 september - autoloze zondag - is er de spektakeloptocht 'De Waterdraagsters', het hoogtepunt van het jubelfeest. Van op het Betlehemplein, het Moskouplein, de Pianofabriek en het Delporteplein vertrekken om 15u30 vier stoeten. Fanfares uit Sint-Gillis begeleiden deze optochten muzikaal, de leerlingen decorontwerp van het ESA/St-Luc zorgen voor de visuele uitwerking.

De vier vloeien samen aan de Bareel, de plek waar vroeger tol moest worden betaald en waterdraagsters de reizigers te drinken gaven. De keuze voor deze figuur - prominent aanwezig op de fontein op het rondpunt - is niet toevallig, want hét symbool voor het onthaal van nieuwelingen. "De gedachte dat iedereen welkom is, is heel belangrijk", zegt Delphine Mendel, medewerkster van schepen Van Campenhout (PS), die het feest organiseert. "Door samenwerking met allerlei organisaties, stappen mensen van alle culturen én van elke generatie mee in de stoet. Niet samenleven is ons devies, wat dat gebeurt nu al, maar samen doen."

Meedoen is ook het motto voor het spektakel op het Van Meenenplein,waar de verzamelde stoet nadien heen trekt. Het publiek kan er onder aanvuren van Wooshing Machine ritmisch klappen, met Blaise Patrix - dat eerder al het Betlehemplein onder handen nam - het stadhuis aankleden (op zaterdag), of samen met drie zangkoren een collectieve hymne zingen, die Olivier Thomas eerder componeerde.

Bijzonder is dat dit in een nieuwe, uitgevonden taal gebeurt. "Ik maak woorden van geluiden die goed klinken", zegt Thomas, "waardoor een nieuwe taal ontstaat. Er zitten Portugese invloeden in, Afrikaanse, Franse et cetera. Het idee is dat zo iedereen kan meezingen, welke taal hij ook spreekt."

Meer info over het feestweekend vind je op http://www.stgillis800.be/programma/openingsweekend-800-jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni