André De Cooman is tolk/vertaler. In zijn vrije tijd schrijft hij verhalen. “Ondanks mijn semi-gevorderde leeftijd ben ik nog actief als freelancer: ik werk omdat ik er vreugde in vind.” Werk is ook een belangrijk thema in zijn maatschappijkritische novelle ‘De man die de Koning had gezien’.

In ‘De man die de Koning had gezien’ dringt een werkloze man het koninklijk paleis van Brussel binnen om de koning advies te vragen omtrent zijn werkloosheid. Wat inspireerde u?
André De Cooman: “Mijn boek is gebaseerd op een klein krantenartikel uit 1982, toen de werkloosheid ook al piekte. A.H., een jongeman uit Egypte, was met hoge onderscheiding gedoctoreerd aan de VUB maar vond geen passende baan. Hij besloot daarom de paleizen van de koning binnen te sluipen om de vorst om raad te vragen. In mijn novelle aanvaardt de hoofdpersoon een job in een fabriek waar hij op een dag te horen krijgt overgekwalificeerd te zijn. Hij wordt om die reden op staande voet ontslagen. Na lang piekeren gaat hij over tot deze wanhoopsdaad.”

Kunt u zich identificeren met het hoofdpersonage?
De Cooman:
“Als tolk kom je op allerlei plekken: van banken en verzekeringsmaatschappijen tot schoonmaakbedrijven en daklozencentra. Maar ik tolk ook voor het Brussels Parlement. Vaak gaat het om tewerkstelling, of het tegenovergestelde daarvan: werkloosheid. Ik kan me perfect in die toestand inleven, het is het ergste wat er voor de modale burger bestaat. Sta me toe in dit verband een quote te citeren van filmmaker Jean-Pierre Dardenne in The Guardian: ‘Zonder job word je gedwongen je een verschoppeling te voelen.’ De wanhoop die hieruit voortkomt, maakt dat mensen de gekste dingen bedenken.”

Leg eens uit?
De Cooman:
“Vorige week nog is een man het Witte Huis binnengedrongen om tekst en uitleg te vragen over het een en ander. Het is hem gelukt, ondanks het feit dat Obama’s residentie in deze tijden van terrorisme ontzettend goed bewaakt is. In extreme situaties gaan enkelingen, hoe verstandig ze ook mogen zijn, soms tot extreme acties over.”
Jasmijn Post

Het boek is te verkrijgen bij de Brusselse boekhandel ‘Tropismes,’ of online te bestellen bij Boukscout.nl

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni