Broedende slechtvalken dit jaar ook in Woluwe live te bekijken

SDS
© brusselnieuws.be
31/03/2016

Zeker twaalf slechtvlakparen broeden momenteel in het Brussels Gewest. Twee daarvan, op de torens van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal en op het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe, zijn live te bekijken via de webcam. De eerste jongen worden over vijf dagen al verwacht.

Twaalf valkenparen in het gewest is een evenaring van het record van vorig jaar, zegt ornitholoog Didier Vangeluwe van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen aan brusselnieuws.be.

Ze hebben zich bijvoorbeeld geïnstalleerd op de Sint-Jobskerk in Ukkel, de Sint-Antoniuskerk in Etterbeek en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken. “Verder ook op de IT-tower aan het Ter Kamerenbos en de gemeentehuizen van Schaarbeek en Sint-Gillis, al broeden ze niet in dat laatste geval.”

Slechtvalken broeden in de vrije natuur op hoge kliffen en steile rotswanden, vandaar hun voorkeur voor kerk- en andere torens.

Nieuw dit jaar is dus dat kijkers niet alleen het koppel slechtvalken op de toren van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal kunnen volgen, maar ook hun collega's op de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe. Bovendien lopen er ook gesprekken met Ukkel en Schaarbeek over een mogelijke webcam."De bedoeling op lange termijn is dat kijkers kunnen genieten van alle broedende slechtvalkkoppels in het gewest."

In de jaren zeventig stierf de roofvogelsoort in België helemaal uit, om na 1994 geleidelijk aan terug te keren. Daar zijn twee redenen voor, zegt ornitholoog Vangeluwe. “Ten eerste is de mentaliteit veranderd: de slechtvalk wordt niet meer bejaagd of vergiftigd, maar juist verwelkomd. En ten tweede is de kwaliteit van ons leefmilieu er sterk op vooruitgegaan sinds de jaren zeventig en tachtig, vooral door het Europese verbod op de pesticide DDT.”

Stokoud en vruchtbaar
Het vrouwtje dat op de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in het centrum broedt, is inmiddels 14 jaar oud en heeft opnieuw vijf eieren gelegd. “Het gemiddelde is drie of vier, terwijl een slechtvalk maximaal 17 wordt. Niet alleen is ze oud, dit is al de derde keer dat ze vijf eieren legt. We vermoeden dat dat een genetisch kenmerk van haar is.”

De valkjes op de kathedraal worden al tegen 5 april verwacht. In Sint-Pieters-Woluwe zullen de vogeltjes waarschijnlijk een week later uit het ei kruipen.

De slechtvalken zijn live te bekijken via de webcams van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Vorig jaar trok de livestream bezoekers uit 157 landen aan, die samen goed waren voor drie miljoen connecties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni