Brussel-Stad: 33.000 euro aan boetes voor fout geplaatste vuilniszakken

© KH

Na maanden van sensibilisering zetten nog te veel Brusselaars hun vuilniszakken op de verkeerde momenten of te vroeg buiten, zegt schepen van Openbare Netheid in Brussel-Stad Karine Lalieux (PS).  Tijdens een drie weken durende bekeuringscampagne werden bijna vierhonderd overtreders betrapt, vaak op heterdaad. Dat leverde ruim 33.000 euro aan boetes op.

In januari van dit jaar veranderde Net Brussel de data en tijdstippen van de huisvuilophalingen in het gewest. De avondophaling verdween, de oranje zak voor keukenafval is nu in het hele gewest te gebruiken. De Stad Brussel voerde een informatiecampagne om haar inwoners bewust te maken van de veranderingen.

Maar dat leverde niet genoeg resultaat op. Sommige inwoners en handelaars bleven hun vuilnisbakken op de verkeerde momenten buitenzetten. “Na lange maanden van sensibilisering werd het onvermijdelijk die oneerbiedige personen te bestraffen”, laat bevoegd schepen Karine Lalieux (PS) weten.

293 mensen op heterdaad betrapt
Drie weken lang hebben agenten van de dienst Netheid ’s nachts en ’s morgens vuilniszakken die buiten de toegestane uren op de weg staan doorzocht, en daders op heterdaad betrapt. Ze stelden zowat 395 boetes op, voor een totaal bedrag van 33.750 euro. Bijna 293 bekeuringen waren voor mensen die op heterdaad betrapt werden op het incivieke gedrag. Eén handelaar kreeg een totale boete van 5.850 euro, vanwege zijn talrijke overtredingen.

De bekeuringsactie wordt nog het hele jaar door voortgezet, in verschillende wijken van de Stad, van Haren tot Louiza. “Het is onaanvaardbaar dat enkele personen door hun onburgerlijke (sic) gedrag heel Brussel benadelen. Daarom zal de dienst Netheid doorgaan met deze acties, zowel in de wijken waar ze al uitgevoerd werden als in de andere probleemwijken”, eindigt Lalieux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Huisvuilophaling: wat verandert er?

samenleving 1481098440

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook