Brussels filmfonds besteedt een miljoen aan 11 projecten

Voor zijn tweede investeringsronde van dit jaar deelde screen.brussels, het ondersteuningsplatform voor de audiovisuele sector, 1 miljoen euro uit aan elf filmprojecten. De nieuwste producties van onder meer Adil El Arbi en Bilall Fallah en van de Deense filmmaker Thomas Vinterberg kunnen op steun rekenen. Elke uitgegeven euro zou liefst zeven euro moeten opbrengen voor Brussel.

Naar het voorbeeld van het Vlaams Audiovisueel Fonds, richtte begin 2016 ook het Brussels Gewest een ondersteuningsplatform op voor de audiovisuele sector. Het doel van screen.brussels is om Brusselse producenten een financieel duwtje in de rug te geven, en om niet-Brusselse film- of tv-makers naar de hoofdstad te lokken met een subsidie.

Dit jaar heeft het fonds 3 miljoen euro ter beschikking, dat in drie rondes van telkens een miljoen verdeeld wordt. Tijdens deze tweede investeringsronde werden in totaal elf projecten weerhouden. Het gaat om zeven filmprojecten, drie documentaires en een televisieserie.

Belangrijk bij de toekenning van het geld is dat een deel van de productie of post-productie in Brussel gebeurt. Dat betekent in veel gevallen dat er in een van de negentien gemeenten ook effectief gefilmd wordt. Maar even vaak gaat het over bepaalde technische aspecten - zoals montage of geluidsbewerking - die een Brussels bedrijf voor zijn rekening neemt.

Op deze manier zorgt het fonds voor werkgelegenheid en -zekerheid in het Gewest. Het fonds maakt zich sterk dat een miljoen aan investeringen in totaal meer dan 7,2 miljoen euro zal opbrengen dat terugvloeit naar de Brusselse economie. Op basis van de cijfers van 2016 lijkt dit een aannemelijke schatting: vorig jaar werd 3 miljoen euro uitgegeven aan audiovisuele producties, en dat leverde 28,8 miljoen euro aan uitgaven op.

Bekende filmmakers en debutanten
Op de lijst van winnende projecten komen enkele grote namen voor. Zo krijgt de nieuwste film Kursk van de Deense regisseur Thomas Vinterberg (bekend van Festen en Jagten) financiële steun omdat hij maar liefst 35 Brusselse technici inzet, onder andere voor het bouwen van de decors. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux en Colin Firth.

Ook Patser, de derde langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilal Fallah die in samenwerking met het Brusselse productiehuis '10.80 Films' gerealiseerd wordt, kan op een subsidie rekenen.

Verder is er geld voorzien voor heel wat minder bekende filmmakers uit eigen land. For a Happy Life wordt de eerste film van het Brusselse duo Salima Glamine en Dimitri Linder over een jonge, gedwarsboomde liefde tussen een Algerijnse vrouw en een Pakistaanse man. Eva Cools regisseert haar debuut Cléo, waarin de voornaamste actie zich in de hoofdstad afspeelt. Puppy Love is van de hand van de Brusselse Delphine Lehericey.

Er is eveneens plaats voor documentaires in het fonds. Screen.brussels reikt geld uit aan een portrettenreeks van de vijf sterrenchefs in Brussel (Bruxelles sous les étoiles), en aan een reeks over het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen die later op Canvas te zien zal zijn (Er was eens).

De televisieserie die op financiële steun kan rekenen heet Champion. Dit wordt een volledig Brusselse komische serie over Souli, een mondiale ster in de voetbalwereld die bevriend is met de allergrootsten en door zijn flamboyante persoonlijkheid alle controle verliest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook