Gemeentepersoneel gratis op MIVB

Vanaf januari krijgt het personeel van de negentien Brusselse gemeenten en OCMW’s een gratis abonnement op het openbaar vervoer van de MIVB. Een maatregel waar bijna dertigduizend mensen van kunnen genieten.

De Brusselse regering besliste om volgend jaar meer geld uit te trekken voor de vervoerskosten van gemeentepersoneel. Het budget evolueert van 3,5 miljoen euro dit jaar naar 5,5 miljoen in 2018. Dat antwoordde minister-president Rudi Vervoort op een parlementaire vraag van Michel Colson (Défi). Concreet betekent dat een gratis MIVB-abonnement voor alle werknemers van de gemeenten en OCMW’s. Tot nu toe hanteert elke gemeente een eigen regeling voor de vervoerskosten van personeel.

De maatregel moet volgens Vervoort het statuut van plaatselijke ambtenaren herwaarderen, en de zachte mobiliteit bevorderen.

De naar schatting 29.000 mensen die kunnen genieten van de maatregel komen bij de 40.000 mensen die al een gratis abonnement hadden. Het gaat in de eerste plaats om actief en gepensioneerd personeel van de vervoersmaatschappij zelf - goed voor meer dan 27.000 in 2016.

Daarnaast genieten ook onder anderen gemeenteraadsleden, parlementsleden, politieagenten, wijkagenten, blinden en slechtzienden en werknemers van de Staatsveiligheid al langer van gratis stadsvervoer. Die cijfers werden eerder dit jaar vrijgegeven door minister van Vervoer Pascal Smet (SP.A) na een vraag van Dominiek Lootens (Vlaams Belang).

Volgend jaar gaat het aantal gratis abonnementen dus richting 70.000. Dat is een pak meer dan betaald door de werkgever (55.000), maar nog altijd maar een fractie van het totale aantal abonnementen. Dat zit ruim boven het miljoen.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook