Giftige dampen in Europa-gebouw: vier mensen nog in het ziekenhuis

© Bart Dewaele

In het Europa-gebouw van de Raad van de Europese Unie hebben vrijdag uiteindelijk twintig keukenmedewerkers verzorging gekregen nadat er giftige dampen waren vrijgekomen. Negen mensen die moesten braken en jeukende ogen hadden, werden naar het ziekenhuis gebracht. Vier van hen werden er in de vooravond nog altijd geobserveerd, zo werd vernomen bij de persdienst van het secretariaat-generaal van de EU-Raad.

 

De giftige dampen kwamen vrij door een chemische reactie die ontstond toen twee producten voor industriële reiniging met elkaar in contact kwamen.

De keuken en het ventilatiesysteem ervan werden intussen gereinigd. De keuken zal maandag weer beschikbaar zijn. Ook de Europese top die op 19 en 20 oktober in de gebouwen van de Raad van de Europese Unie zal plaatsvinden, komt niet in het gedrang.

Niemand is buiten bewustzijn maar een 15-tal personen die met de stof in contact kwamen, zouden zware braakneigingen hebben. Een vijftal personen is momenteel opgenomen in het ziekenhuis. Het regionaal rampenplan werd afgekondigd. De hulpdiensten, waaronder de brandweer en de MUG kwamen ter plaatse. Ook de Civiele bescherming was aanwezig en onderzocht de oorzaak.

De Europese top die op 19 en 20 oktober moet plaatsvinden in het gebouw, kan zonder problemen plaatsvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook