Schaarbeekse basisschool zweert vlees en vis af

© google

In de Nederlandstalige basisschool Heilige Familie in Schaarbeek eten ze binnenkort bijna alleen nog maar veggie. Als een proefproject een succes blijkt, krijgen de leerlingen vanaf volgend schooljaar hooguit één keer per week of twee weken vlees of vis voorgeschoteld.

De school, in de Helmetwijk, organiseert volgende week een testfase. De leerlingen zullen een week lang alleen nog maar vegetarische maaltijden kunnen eten op school. Die worden ter plekke bereid door een vzw die gezonde voeding promoot. Nu komen de middagmaaltijden nog van een cateraar/traiteur.

Met het project wil de school garanderen dat alle leerlingen gezonde maaltijden krijgen. Als de test een succes blijkt, dan zal er vanaf volgend schooljaar bijna geen vlees of vis meer geserveerd worden in de kantine van de school. Hoogstens één keer per week of twee weken, zegt directeur Stef Colens aan brusselnieuws.be.

"We willen kijken wat haalbaar is, vandaar dat we eerst starten met helemaal vegetarisch. Ik heb nooit gezegd dat er iets mis is met vlees, maar we zien het niet langer als de basis voor een maaltijd. Ik eet zelf ook af en toe graag een goed stukje vlees, maar we eten nu met zijn allen veel te veel."

Trage suikers
De menu's zullen zodanig samengesteld zijn dat ze genoeg eiwitten, mineralen en vitaminen bevatten, benadrukt Colens. "Onder meer door het gebruik van peulvruchten en gezonde vleesvervangers."

"Gezond eten geeft kinderen een zekere concentratie tijdens de dag", zei hij eerder al aan de RTBF. "Dat is belangrijk om te kunnen bijleren. Ik weet zeker dat onze leerlingen elke dag genoeg vlees eten, maar ik ben niet zeker dat ze genoeg groenten en daardoor benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgen om de dag door te komen."

"Snelle suikers zorgen voor een snelle boost van de concentratie, waarna een suikerdip volgt en weer meer suiker nodig is. Met voeding die via trage suikers geleidelijk energie afgeeft, kunnen leerlingen zich de hele dag concentreren."

Daarnaast voert Colens de groentenmenu's ook in uit milieu-overwegingen. "Het is een onderdeel van een groter project. Op het dak van de school komt een moestuintje. Daar zijn groenten geplant die volgend schooljaar ook gebruikt zullen worden voor de menu's op school. Kinderen hebben geen binding meer met de seizoenen, en wij willen ze laten zien dat groenten niet uit de Carrefour komen. Ze leren hopelijk ook meer groentesoorten kennen."

Veertig extra kinderen
Nu eten een 60-tal leerlingen 's middags een warme maaltijd op school. Voor de veggieweek hebben zich nog 40 extra leerlingen ingeschreven. Een vijftal ouders hebben hun kind tijdens de week wel uitgeschreven van de maaltijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?