Sint-Gillis krijgt eigen parade

SDS
© brusselnieuws.be
04/03/2016

Sint-Gillis krijgt een eigen folkloristische parade rond de figuur van de Waterdraagster (La Porteuse d'Eau), het standbeeld op de Bareel. Dat heeft schepen van Sociale Cohesie Thierry Van Campenhout (PS) aangekondigd. Het volksfeest op 18 september moet alle inwoners van Sint-Gillis samenbrengen.

In Schaarbeek is er Scharnaval, in Brussel-Stad de Meyboomviering. Sint-Gillis viert dit jaar zijn 800-jarige bestaan, maar toch heeft de gemeente geen noemenswaardige folkloristische tradities. Daar wil schepen Thierry Van Campenhout (PS) verandering in brengen, meldt hij in La Dernière Heure.

Toch kijkt Van Campenhout niet achterom, maar vooral vooruit, benadrukt hij tegenover brusselnieuws.be. "Ik kreeg het idee toen ik naar b-boys en hiphopartiesten zat te kijken die een ode brachten aan Manneken Pis. Die verandert geregeld van kostuum, maar zelf is hij neutraal, hij is naakt en behoort tot geen enkele groep. Het toppunt van integratie, bedacht ik me: niet alleen de 'vreemdelingen' die zich aanpassen aan onze cultuur, maar ook wij die de nieuwelingen tegemoetkomen."

'Een hymne voor Sint-Gillis'
Van Campenhout, die ook een van de stichters is van de Zinneke Parade, dacht meteen aan La Porteuse d'Eau op de Bareel, het verkeersknooppunt vlak bij het gemeentehuis van Sint-Gillis.

"Zij symboliseert al het onthaal van nieuwelingen", zegt hij. "Aan de ingang van de stad geeft zij te drinken aan mensen en paarden. Het standbeeld zou ook telkens verschillende klederdrachten kunnen dragen. En waarom dan ook geen parade, zodat alle inwoners van Sint-Gillis kunnen meedoen en zich de Bareel kunnen toe-eigenen. Bij La Ducasse in Bergen bijvoorbeeld doet ook iedereen mee, wat ook hun religie of achtergrond is."

De gemeente plant voorlopig circusartiesten, een optreden van 'clapping'muzikant Mauro Paccagnella, die muziek maakt enkel door ritmisch te klappen op zijn eigen lichaam, en een concert van een koor van 150 man onder leiding van het Trio Tomassenko, dat zingt in een imaginaire taal. De schepen: "Ik wil graag een hymne van Sint-Gillis, maar we zullen nog zien in welke taal."

De schepen zou van de parade graag een (twee)jaarlijkse traditie zou van maken. De eerste editie vindt plaats op de Bareel op de autoloze zondag 18 september, "zodat er geen problemen zijn voor het verkeer".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni