Stedelingen tweeten zuurder

Tweets verstuurd vanuit steden zijn vaak negatiever dan die vanuit het platteland. Limburgers sturen de zonnigste tweets van Vlaanderen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse linguïst Erik Tjong Kim Sang waarover De Morgen bericht. Hij haalde twee miljard tweets door een softwareprogramma en analyseerde ze op positieve en negatieve woorden, zoals gelukkig, lol, geweldig, slecht, haten en fuck.

Er bleken in Vlaanderen alvast meer positieve dan negatieve tweets verstuurd te worden. Nog opvallend: tweets vanop het platteland zijn over het algemeen vrolijker dan die uit de steden.

"In steden zijn er meer spanningsvelden die kunnen leiden tot het uiten van irritatie en frustratie”, denkt stedenexpert Eric Corijn (VUB). “Meer mensen die dicht op elkaar leven en werken, een grotere verscheidenheid, meer files.”

Limburgers en West-Vlamingen sturen de minst zure tweets, in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant klinken ze al minder blij.

De onderzoeker benadrukt wel dat de resultaten niet representatief zijn voor de hele bevolking. De groep twitteraars is beperkt, en het onderzoek hield dan nog enkel rekening met de groep mensen die hun locatie vrijgeven op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?