verpleegkunde_terranova

Steeds meer studenten verpleegkunde in Brussel

© BRUZZ
26/09/2016

Het aantal studenten verpleegkunde aan een Brusselse onderwijsinstelling is de laatste jaren gestaag gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De opleiding is vooral populair bij vrouwen en niet-Brusselaars.

In de periode tussen 2008 en 2015 is het aantal studenten verpleegkunde in het Gewest met zo'n 60 procent gestegen, van 419 naar 678 studenten. De stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de studenten in een bacheloropleiding verpleegkunde aan één van de vier Nederlandstalige instellingen die de opleiding aanbieden: Erasmushogeschool Brussel, Terranova Brussel, Odisee en Sint-Guido.

In de voorbije 7 jaar steeg het aantal bachelorstudenten met meer dan 80 procent, terwijl het aantal studenten in het hoger beroepsonderwijs een eerder beperkte stijging kende (+15 procent). De groeicijfers komen grofweg overeen met die van de Vlaamse studenten verpleegkunde.

Vrouwen en niet-Brusselaars
De Brusselse opleidingen verpleegkunde blijkt vooral populair bij vrouwen. Om een idee te geven: liefst 81 procent van de studenten verpleegkunde in het academiejaar 2014-2015 was een vrouw.

De studenten zijn ook vooral afkomstig van buiten Brussel. In datzelfde academiejaar woonde amper 22 procent van de verpleegkundestudenten in het Gewest. Bij de afgestudeerden in 2015 zien we dezelfde verhoudingen man versus vrouw en Brussel versus niet-Brussel.

'Overtuigen om in Brussel te werken'
De cijfers komen er na een schriftelijke vraag van parlementslid Brigitte Grouwels (CD&V) aan Bianca Debaets (CD&V), VGC-Collegelid bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Gezin. Beide beleidsmakers zijn tevreden met het resultaat. "Ik juich toe dat steeds meer Nederlandstalige jongeren kiezen voor een verpleegopleiding in Brussel,” aldus Grouwels. “Voldoende Nederlandstalig personeel in de zorgsector is immers van groot belang en in de Brusselse zorgsector is er werk te over.”

Maar blijven de studenten dan ook werken in Brussel? “Met het Huis voor Gezondheid nemen we heel wat initiatieven om Nederlandstalige verzorgenden en verpleegkundigen te overtuigen om in Brussel aan de slag te gaan,” zegt Debaets. “Tweetaligheid in de Brusselse zorg is enorm belangrijk, want wie ziek is, legt het liefste in eigen taal uit wat er scheelt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni