Trouwzaal Sint-Gillis gerenoveerd

De trouwzaal van het gemeentehuis van Sint-Gillis begint aan een nieuw leven. Gedurende de afgelopen drie maanden werden de werken van Fernand Khnopff en die van Isidoor en Hélène De Rudders in de trouwzaal gereinigd en gerestaureerd door mensen van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

In de trouwzaal van het gemeentehuis schitteren vijftien doeken van Fernand Khnopff aan het plafond. Ze hangen er al sinds 1915. "De versieringen van Khnopff zijn geen schilderijen in verf, maar in stoffen draden op textiel. We hebben alles gereinigd. Om het vuil eruit te halen hebben we gebruik gemaakt van een Whisabspons. Die spons is een Duits product, dat ontworpen werd in de jaren vijftig om behangpapier mee schoon te maken. Het is een soort gom die afkruimelt van zodra je er mee veegt. De kruimels nemen echt al het vuil mee," legt Walter Schudel (KIK) uit. De Whisabspons werd ook gebruikt om zo weinig mogelijk water te moeten gebruiken. Het gaat dan ook om een zeer absorberende spons die veel vuil opneemt.

Aan de muren hangen geborduurde wandversieringen van Isidoor en Hélène De Rudders. En dat ook al sinds het begin van de twintigste eeuw. Al deze borduurwerken zijn zorgvuldig gereinigd met een speciale stofzuiger met regelbare zuigkracht. Verder werd het bladgoud op de kaders deels bijgeschilderd met aquarelverf, en werden kleine gaten opgevuld met okerpigment.

Alles werd keurig gerestaureerd, maar de vraag is hoelang de plafond- en wandversieringen proper zullen blijven. Walter Schudel haalt aan dat vooral de centrale verwarming veel stof naar het plafond doet stijgen. En daar is nog geen oplossing voor gevonden. "Fernand Khnopff werkte vooral met tegenstellingen. De mannelijke kracht die het ongeluk aantrekt en de vrouwelijke gratie die het geluk aantrekt. De arend en de vogels, de witte wolken en de blauwe hemel, de dag en de nacht. Er ontstaat een gevoel van sereniteit, rust en diepe harmonie als je deze tegenstellingen bij elkaar samenbrengt." "Hier wordt duidelijk een harmonieuze visie op het huwelijk aangeboden," zegt Emir Kir, staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen.

De restauratiewerken worden voor tachtig procent door het Brussels Gewest gefinancierd. De rest moet de gemeente ophoesten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?