Twee jaar cel voor agenten die overvallen pleegden

© ArchiefbeeldIvan Put

Twee voormalige inspecteurs van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene die verschillende overvallen hadden gepleegd, zijn maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van twee jaar, waarvan de helft met uitstel. Het duo pleegde die feiten toen ze nog in dienst waren bij de politie, maar heeft intussen zelf ontslag genomen.

De twee agenten, 27 en 25 jaar oud, pleegden minstens twee overvallen, op 10 en 20 december 2015. Die twee dagen hielden ze telkens een wagen tegen op de Brusselse Ring, onder het mom van een controle. De inzittenden moesten al hun waardevolle bezittingen op het dashboard leggen en vervolgens uit de wagen stappen.

Een van de agenten nam hen mee naar de achterkant van de wagen, waarna de tweede alle waardevolle spullen roofde. Op die manier zouden ze bij die feiten 5.300 euro buitgemaakt hebben.

Een van de slachtoffers diende klacht in bij de lokale politie van Vilvoorde-Machelen, waarna de twee agenten werden opgespoord en opgepakt. In hun eerste verklaringen betwistten ze de feiten maar later gaf het duo toe dat ze de overvallen gepleegd hadden en gaven ze hun ontslag bij de politie.

Het parket Halle-Vilvoorde tilde zwaar aan de feiten en eiste celstraffen van 37 maanden terwijl hun advocaten voor een werkstraf of een probatie-maatregel pleitten. De verdediging wees daarbij onder meer op het blanco strafblad en de zware sociale en professionele gevolgen voor beiden.

De rechtbank oordeelde echter dat enkel een celstraf, met een gedeeltelijk uitstel, op haar plaats was. "Beide verdachten genoten in hun uniform van een bijzonder vertrouwen, dat ze te grabbel hebben gegooid", klonk het. "Daarbij hebben ze ook het beeld doen ontstaan dat de politie niet te vertrouwen is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Dierenmishandeling in Brussel vaak onbestraft

samenleving 1518418111 Updated: 12/02/2018 - 11:43

Nieuws uit Brussel in je mailbox?