Amerikaans worstelen opnieuw razend populair

Koen Verjans
© Brussel Deze Week
20/11/2009
Het is al jaren business in Amerika, maar nu is het ook hier aan een opmars bezig. Professioneel worstelen, bij ons 'catch' genoemd, is een combinatie van sport en show.

Vooral kinderen zijn in de ban van het spektakel. Dat was ook te blijken toen de sterren uit Amerika vorige week langskwamen in een volgepakt Vorst Nationaal.

Doet de naam Hulk Hogan een belletje rinkelen? In de jaren '80 en '90 was deze blonde spierbundel met geel-rode outfit hét gezicht van de Amerikaanse catch. Na een stille periode duiken de worstelaars weer overal op. Het is weer hip om fan van catch te zijn.

Critici noemen catch wel eens belachelijk. Hiermee doelen ze op de scripts die worstelaars moeten volgen. Er wordt namelijk op voorhand bepaald wie wint en wie verliest. Wat maakt het dan nog leuk, vragen mensen zich af? Er is wel degelijk echt contact in de ring, en vooral de trucs waarbij worstelaars door de lucht vliegen, weten fans te appreciëren. Iedere worstelaar heeft ook een eigen personage, waardoor de fans hun favorieten kunnen kiezen. Het voornaamste is en blijft natuurlijk de show rond een gevecht.

Zot van catch
Enkele weken geleden presenteerde het VRT-programma Koppen een uitzending over de nieuwe catchscholen in België. Omwille van een groeiend aantal jongeren die worstelaar willen worden, heeft ex-worstelaar Salvatore Bellomo de Belgian Wrestling School opgericht. Met drie afdelingen, twee in Wallonië en eentje in Vlaanderen. Wie weet komen de echte sterren binnenkort uit België...

De reden voor deze heropleving blijft mysterieus. Belangrijk is dat de fans de shows weer op tv kunnen volgen. Na jaren van afwezigheid zenden de Waalse zenders opnieuw catch uit. In Vlaanderen is catch nog niet zo populair, maar ook Eurosport sprong recentelijk weer op de kar.

Ook in boekenwinkel Kangoo aan de Beurs hebben ze de hype opgemerkt. "Tijdschriften over catch verkopen sinds kort enorm goed. Vooral de kleine mannen vinden het geweldig."

En dat merk je ook op straat. Jongeren lopen fier rond met T-shirts met daarop hun favoriete worstelaar. Zoals Thomas (11): "Ik volg de shows nu al twee jaar. Elke week zit ik gekluisterd voor het scherm. Mijn hele klas is zot van catch."

Doodskist
Voor Thomas en vele anderen was vorige vrijdag de dag van het jaar. De sterren van de World Wrestling Entertainment (WWE), het grootste worstelbedrijf in Amerika, kwamen toen naar Vorst Nationaal. Duizenden fans troepten er samen, de zaal was al maanden uitverkocht. Er waren ook veel Nederlanders aanwezig, zoals Gerald. "WWE komt helaas niet naar Nederland, dus komen wij naar België. Ik ben ook al in Amerika gaan kijken en het blijft iedere keer leuk om de sterren live in actie te zien. Helemaal anders dan op televisie."

Vooraleer de grote show begon, konden enkele fans hun idolen in de namiddag ontmoeten tijdens een signeersessie in Mediamarkt Basilix. Fans stonden uren in de rij voor een handtekening en een foto. De broers Thomas (12), Matthieu (12) en Emanuel (14) uit Doornik waren er ook bij. "Via internet hebben wij ons gelukkig snel kunnen inschrijven want het was meteen volzet", vertelt Matthieu. "Onze vader was vroeger grote fan van Hulk Hogan en hij volgt catch al twintig jaar. Sinds twee jaar is het opnieuw op tv en wij vinden het nu ook geweldig."

Zoals het sterren past, kwamen drie worstelaars meer dan een uur te laat aan op de signeersessie. Door het uitlopen moest iedereen zich wel enorm haasten om tijdig in Vorst te zijn voor het echte werk. Dat leek echter geen probleem en vanaf het eerste gevecht zat de sfeer erin. De worstelaars zorgden voortdurend voor interactie met het publiek. Tussendoor werd er ook geworsteld. Kers op de taart was een kampioenschapsgevecht. Symbolisch voor het hoge showgehalte rond het gebeuren kon er enkel gewonnen worden door de tegenstander in een doodskist te gooien die naast de ring stond. Het publiek genoot met volle teugen en keerde tevreden huiswaarts. Door het grote succes kondigde de WWE ook voor volgend jaar een show aan.

:: Koen Verjans is derdejaarsstudent Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni