Anderlecht overwintert Europees na krappe zege tegen Qarabag

© Belga
11/12/2015

RSC Anderlecht heeft zich donderdag geplaatst voor de zestiende finales van de Europa League. Op de zesde en tevens laatste speeldag in groep J haalde Paars-wit het in eigen huis met 2-1 van het Azerbeidzjaanse Qarabag. Anderlecht kwam voor de pauze verrassend 0-1 achter, tegentreffers van Najar en Okaka maakten die achterstand echter al snel ongedaan.

Paars-wit kende een matige start en kwam na 26 minuten plots achter: Dani Quintana, uitblinker bij de bezoekers, kreeg te veel ruimte van N'Sakala en plaatste het leer met een strak schot buiten het bereik van Proto in de verste hoek. Anderlecht schoot plots wakker en vijf minuten later stond het al 2-1 voor Sporting.

Eerste zorgde Najar met een schuiver voor de gelijkmaker, even later maakte Okaka zich goed vrij en met een knal in de korte hoek nam hij de bezoekende doelman te grazen. De Italiaanse international maakte zo een einde aan meer dan anderhalve maand zonder doelpunt. Na de pauze liet Anderlecht het initiatief aan de bezoekers uit Azerbeidzjan, maar die waren niet bij machte Proto echt te bedreigen.

De Belgische recordkampioen eindigt met tien punten op de tweede plaats, die recht geeft op een stek in de zestiende finales.

Het Tottenham Hotspur van Rode Duivels Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Mousa Dembélé en Nacer Chadli is groepswinnaar met dertien punten. Op de slotspeeldag bleken de Spurs op White Hart Lane met 4-1 te sterk voor AS Monaco, na een hattrick van Erik Lamela en een doelpunt van Tom Carroll. Stephan El Shaarawy lukte de eerredder voor de Monegasken, die met zes punten als derde eindigen en dus Europees uitgeschakeld zijn.

Qarabag sluit met vier punten de groep af. Anderlecht mag zo voor het tweede jaar op rij overwinteren in Europa. Vorig seizoen konden ze na een knappe derde plaats in de groepsfase van de Champions League na Nieuwjaar gebruik maken van het vangnet in de Europa League. Daar werden ze in de zestiende finales meteen uitgeschakeld door het Russische Dinamo Moskou. Anderlecht weet maandag na de loting in het Zwitserse Nyon wie dit seizoen de tegenstander wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni