Affiche Afonds Sport

A Fonds wil ondernemingszin aanwakkeren

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
18/11/2015

Ketjes met goede ideeën, spits jullie oren. Het nieuwe jongerenfonds A Fonds biedt jullie de kans om steun te krijgen voor jullie projecten en initiatieven, uiteraard ook sportieve. Niets is te gek.

“Onze ambitie is de ondernemingszin van Brusselse jongeren aan te wakkeren,” vertelt Marieke Dobbelaer, jeugdconsulent jeugdcultuur bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie. “Initiatieven detecteren en die een kans geven. Zowel culturele, artistieke, sociale, sportieve als educatieve. We constateerden dat er een breed gamma georganiseerde netwerken bestaat, maar dat er voor individuen en spontane groepjes nog geen ondersteuning was.”

En dus werd eind oktober A Fonds in het leven geroepen. Iedereen tussen de 12 en 26 jaar met een straf idee mag aankloppen bij het fonds en kan na goedkeuring rekenen op een bedrag van maximaal 3.000 euro. Het jaarlijks budget bedraagt 28.000 euro. “Wie een goed idee heeft mag ons altijd contacteren. Wij zorgen ervoor dat we hen zo snel mogelijk antwoorden. Het is belangrijk om die jongeren niet te lang te laten wachten.”

“De meesten kiezen om af te spreken voor een babbel, waar ik hen het hemd van het lijf vraag (lacht). We gaan tot de kern van hun idee en proberen dat uit te werken. Het kan zijn dat die persoon niet per se geld nodig heeft, maar geholpen is door in contact te treden met gelijkgezinden. Hoe dan ook, ze worden geholpen.”

Geen grenzen
Ideeën die uitgewerkt zijn, worden voorgelegd aan een jury die is samengesteld uit vrijwilligers en professionals uit het Brusselse werkveld. Zij zitten momenteel voor het eerst in de evaluatiefase. Daarvoor gebruiken ze een open blik. “Er zijn geen grenzen, alle goede ideeën worden bekeken. Indien de jury een positief advies geeft, gaat het voorstel naar minister Pascal Smet die op basis daarvan een beslissing neemt.”

“Er zijn nog geen uitgewerkte projecten, daar is het nog te vroeg voor. Maar het zal echt breed gaan. Wilt iemand lessen in een bepaalde nieuwe sportdiscipline lanceren? Heeft hij een nieuw type technisch aangedreven rolschaatsen waar hij wedstrijden mee wilt doen? Alles kan. En eens ze die steun hebben gekregen, verwachten we van die jongeren dat ze ambassadeur worden en hun ervaring delen, als jurylid bijvoorbeeld. Dit project doe je niet alleen op je eiland. Je treedt toe tot de A Fonds familie (lacht).”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni