Jérôme Theunis, de man achter Nicolas Colsaerts: 'Wij zijn de mannen in de schaduw'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/04/2013
De golfsport breekt in België stilaan uit haar cocon. Jérôme Theunis (33) was zeven jaar lang professional, maar bleef al die tijd in de luwte. Vandaag is hij actief als trainer en maakt hij deel uit van het team rond Nicolas Colsaerts. Volgens Theunis mogen we nog grootse zaken verwachten van zijn goede vriend.

'I k ben pas op mijn twaalfde beginnen te golfen, met mijn oom," legt Theunis uit. "Aanvankelijk was dat in combinatie met andere sporten als voetbal, hockey en tennis. Het waren drukke weekends (lacht). Maar toen ik rond mijn veertiende moest kiezen, was er geen enkele twijfel: ik was verslaafd geworden aan golf."

De intensiviteit van de golftrainingen nam na die keuze stilaan toe. Het enthousiasme van Theunis werd nog aangewakkerd door de leuke jeugdploegen en begeleiders die hij op zijn weg vond. Snel vormde zich een voornaam doel: zijn cv uitbreiden, zodat hij een beurs kon afdwingen aan een Amerikaanse universiteit.

"Met de nationale juniorenploeg heb ik aan grote tornooien deelgenomen, waar ik een paar mooie resultaten heb behaald. Eigenlijk heb ik op de juiste momenten goed gepresteerd. Mede daardoor heb ik een beurs gekregen aan de Southern Methodist University in Dallas."

"Ik heb me daar wel moeten aanpassen. Ik volgde er psychologie en het was bij momenten best pittig. Heel wat mensen denken dat het sportmannen gemakkelijk wordt gemaakt op school, maar dat is zeker niet het geval. Het was hard werken, maar met al de begeleiding die ik er kreeg, kon ik bijna niet mislukken. Het waren vijf harde jaren, waar ik heel wat aan maturiteit heb gewonnen. De laatste drie jaren heb ik ook de nodige vooruitgang gemaakt in het golfen."

Bij zijn terugkeer werd Theunis meteen professional. De hopen geld die velen zich daarbij voorstellen, hoorden daar niet bij. Het was eerder een constant gevecht. "Het is een jungle, zeer moeilijk om er je brood mee te verdienen. Als echte diehards trokken we met een paar Belgen, waaronder Nicolas Colsaerts, door Europa om aan allerlei toernooien deel te nemen."

"Ik heb tijdens mijn zevenjarige profcarrière wel wat resultaten kunnen neerzetten. In Zwitserland heb ik bijvoorbeeld een internationaal tornooi gewonnen. Ik ben tot op een zucht van de echte top geraakt, maar ben nooit echt kunnen doorbreken. Eerlijk gezegd behoorde ik niet tot de Europese top honderd. Spijt over mijn spelerscarrière heb ik niet, ik heb volledig voor mijn sport geleefd. Ik heb me tot mijn dertigste gegeven en ben dan gestopt. Dat het financieel zo moeilijk was, speelde daarin een belangrijke rol."

Let op je woorden
De 'gepensioneerde' golfer bleef niet bij de pakken zitten. Hij behaalde zijn trainersdiploma en besloot daarmee, in combinatie met zijn diploma psychologie en heel wat ervaring, zijn kennis door te geven. En dat lukt vrij aardig: vandaag is Theunis golfleraar in Waterloo en Melsbroek en coacht hij de Franse Bask Michael Lorenzo-Vera en onze Brusselaar Nicolas Colsaerts.

"Ik heb met Nicolas nog mijn eerste golfballen geslagen toen ik twaalf was, in de duinen aan zee. We zijn vrienden, maar we kunnen privé en werk goed gescheiden houden. Op de baan heb ik net als andere coaches maar één kans. Je hebt geen recht op fouten. Ik moet ook oppassen welke woorden ik gebruik, dat is zo bij een topsporter. Men denkt dat een topper trainen gemakkelijker is. Ze zijn natuurlijk technisch beter aangelegd, maar je moet op je woorden letten. En altijd scherp zijn."

"We zijn ook altijd positief met Nicolas in de buurt. De sfeer zit gewoon goed in ons team, dat Nicolas begeleidt. Wij zijn de mannen in de schaduw."
Theunis begeleidt Colsaerts op tornooien en trainingskampen. Hij werkt onder meer aan zijn korte spel, dat wordt aanzien als een werkpunt. Al is dat relatief. Het is eerder door zijn sterke lange spel dat dat enigszins verbleekt. Maar indien ook dat werkpunt verbetert, staat de weg naar de absolute top volgens zijn coach open.

"Vroeger zag je al dat Nicolas talent had, maar dat hij op de Ryder Cup (het belangrijkste golftornooi voor beroepsgolfers in teamverband, red.) zou staan, dat had ik natuurlijk niet verwacht. Maar we mogen nog meer van hem verwachten. Ik denk dat de volgende tien jaren zijn beste zullen zijn. Zijn studentenleven is voorbij, hij heeft maturiteit en hij leeft echt als een topsporter. Het verbaast me toch wel hoeveel discipline hij aan de dag legt. Hij kan volgens mij een major (een van de vier meest prestigieuze individuele golftornooien, red.) winnen. Als we blijven werken zoals we bezig zijn, met dit team, dan heeft hij de capaciteiten om dat te verwezenlijken."

Theunis wil uiteraard de top halen met zijn vriend, maar hij wil zich ook blijven ontwikkelen als trainer. Zijn job als coach is verre van gedaan. "Ik zal niet op mijn lauweren rusten. Ik wil golfers van alle niveaus blijven begeleiden, maar graag ook jonge toppers. Waarom niet met een groep naar de Olympische Spelen toewerken?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni