kituro rugbyclub Schaarbeek

Kituro speelt Europees: 'Ervaring opdoen'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/10/2015

Landskampioen Kituro is de eerste Belgische rugbyclub die mag deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor de EPCR Challenge Cup. Met dank aan de Georgische rugbyfederatie.

“Georgië wil die kwalificaties niet meer spelen, ze willen dat hun ploegen meteen geplaatst zijn voor de EPCR Challenge Cup,” vertelt Claude Orban de Xivry (55), verantwoordelijke van het organisatiecomité voor de kwalificatiewedstrijden bij Kituro. “Daarom heeft België het voorstel ontvangen om hun plaats in te nemen. Als kampioen kwam Kituro als eerste in aanmerking.”

Dat de Belgische federatie aangesproken werd om deel te nemen aan de tweede grootste Europese competitie, is volgens Orban de Xivry onder meer te danken aan de ontwikkeling van onze nationale rugbyploeg. Al moet daarbij wel gezegd worden dat het niveau van onze Zwarte Duivels omhoog wordt getrokken door spelers die in het buitenland spelen. Dat rugby in België nog steeds op amateurniveau wordt gespeeld, zal moeilijk te verhullen zijn.

“We spelen onder meer tegen het Duitse Heidelberg, een semiprofessionele ploeg. Ik vrees dat ons niveau nog niet hoog genoeg is om dergelijke ploegen het vuur echt aan de schenen te leggen. Daar moeten we eerlijk in zijn. Daarom willen we vooral ervaring opdoen. Door tegen sterke teams te spelen willen we ons niveau verhogen.”

“Als de Belgische rugbywereld wil blijven groeien, zal er meer geld moeten worden geïnvesteerd. Zoals in het hockey gebeurt. Wij kunnen de verplaatsingen naar Valladolid en Heidelberg bijvoorbeeld niet zelf bekostigen. Gelukkig kunnen we daarvoor rekenen op subsidies van Rugby Europe. Zonder die financiële steun hadden we niet kunnen deelnemen.”

Contract voor twee jaar
Indien Kituro na de twee thuis- en twee uitwedstrijden bij de beste twee ploegen behoort, stoot het door naar de eindfase van de kwalificaties. Brengen ze ook die tot een goed einde, dan plaatsen ze zich voor de EPCR Challenge Cup van volgend seizoen. “Er is een contract afgesloten voor de komende twee seizoenen van de EPCR Challenge Cup. De volgende Belgisch kampioen zal dus ook aan de kwalificaties mogen deelnemen. Dat is vanzelfsprekend een belangrijke motivatie voor onze ploegen. Spelen op zo’n hoog niveau kan het Belgische rugby alleen maar ten goede komen.”


Kituro speelt thuis op 14 november tegen Roma en op 21 november tegen Rovigo. Op 12 november spelen ze op verplaatsing tegen Valladolid, op 19 december tegen Heidelberg. Meer info op www.kituro.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni