BX Brussels

‘Voetbal is een zaak van geld’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
08/01/2014

BX Brussels heeft zijn ambities nog wat kracht bijgezet. De vierdeklasser gaat samenwerken met Black Star (derde provinciale). Dat komt vooral de jeugdwerking van beide clubs ten goede in de strijd om talent.

“De bestuurders van BX Brussels nemen de controle over van onze club,” vertel René Kruys, voorzitter van Black Star. “De club wordt overgenomen door FOB, een van de negen maatschappijen van de familie Kompany. Maar beide clubs blijven wel bestaan. Ik denk dat Vincent (Kompany, bezieler van BX) geïnteresseerd is in Black Star omdat we een Vlaamse club zijn. Daardoor is het goedkoper om later een speler te halen bij een Vlaamse club. Met BX en Black Star heeft hij nu zowel een Nederlandstalige als een Franstalige club in handen.”

Eerste klasse
Met deze stap kan BX uit een nog grotere ‘kweekvijver’ putten. Zoals bekend loopt er in de hoofdstad heel wat talent rond. Het bewijs leveren clubs als Anderlecht en Standard, waar jonge Brusselaars het mooie weer maken. De verkoop van een pareltje kan de investeringen van een voetbalclub meteen grotendeels goedmaken. “BX zal haar jonge spelers opleiden en de beste spelers verkopen aan topploegen. Zo gaat dat in het voetbal. Dat doet Anderlecht ook, hé.”

“De jeugd van BX zal onze infrastructuur in Neder-over-Heembeek blijven gebruiken en hun jeugdtrainers zullen ook werken met onze spelers. Met deze samenwerking staan we steviger in onze schoenen, voornamelijk op vlak van jeugdwerking. De topploegen komen momenteel gewoon je beste spelers halen en je hebt er niets op te zeggen. We staan nu sterker om die talenten bij ons te houden. Ploegen als Chelsea en PSG hebben toch ook sterke mannen achter zich. Bij ons is dat nu Kompany. Voetbal is nu eenmaal een zaak van geld, hé.”

Kruys is een bekende naam in de Brusselse voetbalwereld. Behalve voorzitter van Black Star is hij ook bestuurslid van RSD Jette. Zo speelde hij mede dankzij zijn goede relaties met Pierre Kompany (vader van) een rol in het feit dat BX vandaag zijn thuisbasis heeft in het Gemeentelijk Stadion van Jette. “Nu spelen BX en RSD Jette om de week hun thuismatch op het hoofdveld. Dat is trouwens helemaal in het nieuw gestoken op de kosten van Vincent. Met dat veld kan je gerust mee in eerste klasse. Het is volgens mij de ambitie van BX om op termijn te promoveren naar eerste klasse. Ze hebben daar de middelen voor, en met deze samenwerking hebben ze een goede stap gezet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni