Watermaal-Bosvoorde is sportkampioen

© brusselnieuws.be
03/12/2013

In verhouding tot het aantal inwoners telt het rijke Watermaal-Bosvoorde het meeste sportvelden. Het arme en dichtbevolkte Sint-Gillis de minste. Ook op het vlak van de beoefening bestaat een contrast tussen het welgestelde zuidoosten en de dichtbevolkte Zennevallei.

Ook sportief is Brussel een duale stad. In de rijkere gemeenten in het zuidoosten vinden we relatief meer sportvelden en (dus) ook meer sportievelingen. Dat blijkt uit een studie besteld door staatssecretaris Rachid Madrane (PS), in de Cocof bevoegd voor sport.

Op het vlak van infrastructuur is Watermaal-Bosvoorde de absolute kampioen met 27 voorzieningen per 10.000 inwoners. Ook Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe, Evere en Etterbeek doen het goed. Anderlecht en Brussel-Stad scoren gemiddeld. Onderaan de ladder vinden we Sint-Gillis met slechts vijf voorzieningen per 10.000 inwoners. Ook Sint-Joost en, enigszins verrassend, Ukkel bengelen onderaan. In het geval van Ukkel is er wel heel wat privé-infrastructuur.

"Ook in de sport is er sprake van segregatie", stelt Madrane in La Dernière Heure. "Het is aan de overheid om dit recht te trekken. Bij voorbeeld door de zalen van nieuwe scholen 's avonds open te stellen voor sportclubs."

De staatssecretaris denkt ook aan een multifunctioneel complex in het Bemptpark in Vorst en een overdekt roller park. Ook vraagt hij zich af of in sommige gemeenten geen voetbalvelden moeten worden omgebouwd tot hockeyvelden, "een sport die ontploft in de zuidelijke gemeenten."

Het aantal zwembaden blijft een pijnpunt. Voor investeringen wordt gekeken naar Beliris. Om de hoge werkingskosten te dragen worden gemeenten daarom aangezet om samen te werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni