White Star wil RWDM uit het Machtensstadion

FVDE
© brusselnieuws.be
04/11/2015

Voetbalclub White Star wil RWDM geen toelating meer geven om het Edmond Machtensstadion in Molenbeek te gebruiken. Het gerecht heeft de club daar nochtans toe verplicht, maar volgens White Star voldoet RWDM niet aan de strikte voorwaarden. White Star geeft RWDM en de gemeente Molenbeek tot donderdagnamiddag om alles in orde te brengen, maar volgens RWDM is er niets aan de hand.

Tweedeklasser White Star en vierdeklasser RWDM rollen al sinds april vechtend over straat over het gebruik van het stadion. Sinds oktober delen de clubs het stadion, RWDM speelde er al twee thuiswedstrijden.

Toch is het verhaal nog niet ten einde: White Star riep dinsdagnamiddag de pers samen op het veld van het Machtensstadion. Om aan te tonen dat het delen van het stadion niet zonder gevolgen blijft. “Het terrein is in zeer slechte staat, ook al geven wij daarvoor veel geld uit aan een gespecialiseerde firma. RWDM doet echter niets om het veld te onderhouden”, zegt manager en trainer John Bico.

En volgens Bico brengt de komst van RWDM de werking van zijn club in gevaar: “Voor een thuiswedstrijd komen de mensen van RWDM al in de ochtend toe aan het stadion. Daardoor kunnen onze jeugdploegen hun wedstrijden niet op een goede manier afwerken. En na de wedstrijd laten ze het stadion op een smerige manier achter. Twee jeugdwedstrijden hebben daardoor niet kunnen plaatsvinden.”

Nochtans was dat volgens Bico één van de voorwaarden die de rechtbank aan RWDM oplegde: “De activiteiten van White Star mogen niet in het gedrang komen, en dat is nu wel het geval. Daarnaast hebben wij nog altijd geen attest gezien dat het financiële draagvlak van de club verzekert. Ook dat was een verplichting van de rechtbank. En RWDM moest ook mee instaan voor de kosten in het stadion, zoals de water- en elektriciteitsrekeningen. Dat is niet het geval. White Star betaalt die rekeningen op dit moment als enige”, aldus Bico.

RWDM ontkent formeel de aantijgingen van de stadionbuur: “Ons financieel attest, erkend door een groot auditbureau, hebben we al twee maanden geleden aan de gemeente bezorgd en zij hebben dat goedgekeurd. En dat we het stadion vuil achterlaten, klopt niet: we laten de installaties de nacht en ochtend na de wedstrijd schoonmaken door een gespecialiseerde firma. White Star heeft die tribune trouwens zelf meer dan een jaar verwaarloosd. En toen we afgelopen zaterdag na twee weken opnieuw in de tribune kwamen was het er opnieuw vuil. En dat is zeker niet de schuld van RWDM”, zegt Danny Vander Eeckt van RWDM aan brusselnieuws.be.

Om die bewering kracht bij te zetten, verspreidde RWDM op zijn website foto's van de staat van de tribune voor de club er zijn intrek nam (lees verder onder de foto's)

Ook over de staat van het veld gaat RWDM in de tegenaanval: “In de dagen voor onze eerste thuiswedstrijd heeft de eerste ploeg van White Star twee keer op het veld getraind. De avond voor die wedstrijd lieten ze er ook de wedstrijd van hun reserven plaatsvinden. Het is hoogst ongebruikelijk dat zoiets op het hoofdveld gebeurt, en dat heeft de staat van het veld ook geen deugd gedaan”, zegt Vander Eeckt.

De onduidelijkheid over water-en elektriciteitsrekeningen, ligt volgens Vander Eeckt ook niet aan RWDM: “De gemeente heeft meer dan tien vergaderingen belegd om de verdeling van de kosten te bespreken, maar White Star is nooit komen opdagen. Op dit moment meten RWDM en de gemeente voor elke wedstrijd samen de meterstanden op. De facturen van onze eerste twee wedstrijden moeten nog binnenkomen, en dan zullen we die gewoon betalen. Maar wij regelen dat met de gemeente en niet met White Star. Als White Star met ons niet wenst te communiceren, kunnen wij met hen geen afspraken maken”, zegt Vander Eeckt.

White Star is niet van plan om de thuiswedstrijd van RWDM van nu zaterdag tegen Betekom zomaar te laten doorgaan. “We willen dat de gemeente binnen de 48u met ons rond de tafel komt zitten om te bewijzen dat aan alle voorwaarden is voldaan. Als dat niet gebeurd is, zullen wij noch het veld, noch de tribune die RWDM gebruikt ter beschikking stellen”, zegt Bico. Hoe de club dat wil doen, is niet duidelijk.

Verrassingen
Ook de vorige thuiswedstrijden van RWDM verliepen niet over een leien dakje. White Star liet tot twee keer toe meerdere sloten in het stadion wijzigen, waardoor RWDM een slotenmaker ter plaatse moest laten komen. Bij de laatste thuiswedstrijd was ook een deel van de ingang geblokkeerd waardoor de hulpdiensten niet binnen konden.

Danny Vander Eeckt: “Elke wedstrijd staan we weer voor een hoop verrassingen. Ofwel zijn de sloten veranderd, of is er geen water, of zijn de kleedkamers in verschrikkelijke staat. Het is voor ons niet eenvoudig om die wedstrijd van zaterdag voor te bereiden, maar we zullen die wel zeker spelen, want wij zijn in ons recht.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni