Yoga Netwerk Brussel: Een duwtje in de rug

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
06/09/2011
Yoga is de afgelopen vijftig jaar gegroeid en geëvolueerd. Om het publiek beter te informeren werd onlangs Yoga Netwerk Brussel opgericht.

"Tot nu deed iedereen zo'n beetje zijn ding in zijn hoekje," legt John Van Vreckem uit. Van Vreckem is de initiatiefnemer van Yoga Netwerk Brussel en voorzitter van Yoga Darshan uit Schaarbeek. "Door de puzzelstukken bijeen te brengen en door interactie en samenwerking kunnen we het publiek nu beter informeren. Deze website brengt de Brusselse yogaleraars die lesgeven in het Nederlands, samen, en ik ben er zeker van dat we in de toekomst een echte vriendengroep zullen worden."

Het informele netwerk haalde de mosterd bij de Brussels Yoga Cooperative, die de Engelstalige yogabeoefenaars uit de hoofdstad samenbrengt. Yoga Netwerk Brussel geeft uitleg over de verschillende yogastijlen, waar u lessen in het Nederlands kunt volgen en wie die geeft. Maar er schuilt meer achter. "We willen yoga meer onder de aandacht brengen, want er is veel concurrentie. Er zijn allerlei zaken op de markt die zwaar gepromoot worden en die bestaan bij de gratie van marketing. Dure hypes die soms stukjes uit yoga halen en het reduceren tot zielloze stretching. Ik ben ervan overtuigd dat yoga uniek is, en met dit initiatief willen we het een duwtje in de rug geven."

Harmonisch
"België is na Finland het Europese land met de meeste depressies. Aan maatschappelijke problemen geen gebrek in België. Yoga kan niet alles oplossen en het is geen geneeskunde, maar het is wel goede preventie. Mensen zijn zich er niet altijd van bewust dat ze hun leven voor een stuk zelf in handen hebben. Dankzij oefeningen kun je evenwicht en welzijn ervaren, gelukkig worden. Je vindt balans in je leven en maakt van jezelf een harmonieuze mens."

Yoga Netwerk Brussel is met opzet geen formele groep, die zijn er volgens Van Vreckem al genoeg. Het is een informele contactgroep die nog in de kinderschoenen staat. Met een mediacampagne wil het de vele yogamogelijkheden in de hoofdstad in de verf zetten. "In Brussel is er enorm veel op yogavlak," vervolgt Van Vreckem, "maar het meeste wordt doodgezwegen. De meest vreselijke dingen komen in het nieuws, maar voor positieve zaken ligt dat veel moeilijker. Wat wij doen, is niet schokkend en krijgt dus minder aandacht."

"Resultaten kunnen we nu nog niet voorleggen, daarvoor is de website nog niet lang genoeg online, maar ik verwacht dat wel voor het najaar. Ik merk al dat de mensen steeds beter de weg vinden naar onze website. Die is trouwens nog niet af en wordt de komende weken en maanden zeker nog aangevuld."

Dromen en plannen heeft de initiatiefnemer bij de vleet, maar die houdt hij nog even voor zich. Hij ziet dit als een eerste stap. Een volgende afspraak is alvast in april 2012, wanneer veel yogaleraars en -centra een mantraconcert in Brussel organiseren - mantra's zijn harmonische formules die melodieus worden herhaald.

"Ik verwacht dat yoga zal blijven groeien en ook voldoende kwaliteit zal behouden. Er zijn goed opgeleide leraars genoeg in onze stad. We moeten dit initiatief nu laten groeien en bloeien. En ik blijf erbij: heel wat mensen kunnen zichzelf helpen door beetje bij beetje positiever, gezonder en evenwichtiger te gaan leven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni