De onbeschaamd sierlijke lijn van Hugoké

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
27/11/2009
Hugoké, né Hugo de Kempeneer, draait al vele jaren mee. Al meer dan een halve eeuw portretteert hij mensen, bekend, beroemd, berucht, nobel onbekend. De Raad van de VGC doet 's mans werk nu alle eer aan door het tentoon te stellen.

Toen Hugo de Kempeneer in 1952 zijn tekenwerk presenteerde op de redactie van Tintin/Kuifje , kreeg de jonge Brusselaar de raad om alles uit zijn omgeving in een schetsboekje op te tekenen. Tegen het einde van dat decennium was hij Hugoké, een gewaardeerd cartoonist. Samen met mensen als Gal maakte hij van de cartoon een eigentijdse kunst.

Hugoké heeft veel watertjes doorgezwommen. Met Hugo Claus tekende hij het stripverhaal Belgman , voor de krant tekende hij de strip Eddy Sterk wint... de Olympische Spelen. Onder andere met Morsdood maakte hij een animatiefilm die gezien mag worden. Ook als graficus, illustrator en toneeldecorateur is Hugoké de voorbije jaren gesignaleerd. Maar de reflex om te tekenen en schetsen wat de dag biedt, om naar het potlood te grijpen en mensen te vereeuwigen, is gebleven.

Een tentoonstelling in het huis van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), in de Lombardstraat in hartje stad, schat zijn schetsboek en portretten op waarde. In het oog springen Urbanus, Guy Vanhengel, Barack Obama en de kersverse president van Europa. Je herkent Sabine Appelmans, Helmut Lotti, Luckas Vander Taelen maar ook Günter Grass, Père Gilbert en Fons Verplaetse. Ze krijgen het gezelschap van minder bekende mensen. Een rubensiaanse vrouw die volledig in beslag genomen wordt door haar breiwerk, of een dame die wat leest. We zien niet of ze op een bankje in het park zit, of gewoon in de tram. Maar het staat vast dat Hugoké haar ooit zag zitten.

Hij toont een mooie kant van de mensen, zijn lijnen zijn onbeschaamd sierlijk. Wat fijn dat dat nog kan.
:: Tentoonstelling Hugoké in de Raad van de VGC, Lombardstraat 67, 1000 Brussel, nog tot en met donderdag 17 december, gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni