Literatuur: 150 jaar Dietsche Warande en Belfort

Herman Jacobs
© Agenda Magazine
22/11/2005
'Dietsche Warande & Belfort'. Het klinkt inderdaad alsof het uit de negentiende eeuw dateert, en dat is dus ook zo. Met zijn 150 jaar is het, op 'De Gids' na, het oudste literaire tijdschrift in ons taalgebied. 'DWB' laat echter een opvallend jong en veelzijdig geluid horen.

Toch verscheen 'Deeweebee' (DWB), zoals het de facto al een tijdje heet, pas voor het eerst in 1900, onder impuls (en niet in de laatste plaats ook dankzij de financiële steun) van de Antwerpse Maria Elisa Belpaire. Maar het ontstond niet uit het niets: dit 'nieuwe' blad was het resultaat van een fusie van het Nederlandse rooms-katholieke tijdschrift De Dietsche Warande. Tijdschrift voor Nederlandsche oudheden, en nieuwere kunst & letteren en het Vlaamse rooms-katholieke maandblad Het Belfort. De Dietsche Warande was in 1855 opgericht door de Nederlandse letterkundige-uitgever J.A. Alberdingk Thijm, de vader van Lodewijk van Deyssel. Hij redigeerde het tot zijn dood in 1888. Het Belfort werd in 1886 opgericht door Maria Elisa Belpaire en bevatte bijdragen over literatuur, kunst en wetenschappen.

DWB was van 1900 tot 1992 een toonaangevend literair en cultureel tijdschrift, geleid door illustere personen als August van Cauwelaert (van 1924 tot 1945) en Albert Westerlinck (van 1945 tot 1984), met aandacht voor vernieuwende tendensen vanuit een christelijk-humanistische visie. Onder leiding van de Leuvense hoogleraar en essayist Hugo Bousset werd het blad in 1993 nieuw leven ingeblazen. Op dit ogenblik bestaat de redactie verder uit Saskia de Coster, Elma van Haren, Jos Joosten, Patricia de Martelaere, Koen Peeters, Johan Reyniers, Peter Verhelst, Luk Lambrecht (curator) en Inge Henneman (curator-in-residence). De redactieraad telt namen als Anneke Brassinga, Hugo Brems, Maria van Daalen, Joris Gerits, Ortwin de Graef, Hubert van Herreweghen, Leen Huet, Atte Jongstra, Wiel Kusters, Rudi Laermans, Willy Spillebeen, Pieter T'Jonck, Kamiel Vanhole en Bart Vervaeck. Het is niet gering, en dat blijkt ook uit de kwaliteit van het blad.

Zoals Piet Meeuse schreef in De Bezige Bij Krant: 'Het is een heel beweeglijk en nieuwsgierig tijdschrift. Het snuffelt aan alles, het brengt proza en poëzie in zoveel variëteiten dat het je af en toe duizelt. En het lardeert dat met werk van beeldend kunstenaars dat vaak merkwaardig en soms adembenemend is. DWB is jong genoeg om zich overal op te storten en oud genoeg om zich niets aan te trekken van het denken in "generaties".'

Lezen in het donker
De 150e verjaardag van DWB wordt op 3 december in het Kaaitheater gevierd met een literaire nacht waaraan de auteurs Koen Peeters, Kamiel Vanhole, Elma van Haren, Cees Nooteboom, Patricia de Martelaere, Peter Verhelst en Ivo Michiels deelnemen; schrijfster Saskia de Coster brengt een videoperformance, dichter Peter Holvoet-Hanssen treedt op met de klezmerband Braboshinke en Stefan en Peter Hertmans performen met hun jazzkwartet. Video dj Leen Derveaux en dj Johan Cambré zullen de overgang van avond naar nacht begeleiden.

Op 22 november wordt op de persconferentie in Passa Porta te Brussel het dubbelnummer DWB 5-6 gepresenteerd, met (recto) bijdragen van 150 hedendaagse auteurs die elk vijftien regels schrijven voor de mensheid van 2155 en (verso) een blik op de toekomst van onze zuiderse letteren. Ook wordt de aandacht gevestigd op De XXIII, de bundeling van de 23 cross-overkaternen die sinds 2001 met de steun van Cera in DWB werden gepubliceerd. Die blik naar het succesvolle verleden van literatuur en beeldende kunst wordt ook weer naar de toekomst gekeerd: vanaf 12u vindt de vernissage van Walter Swennens nieuwe cross-overexpo plaats.

:: 150 jaar Dietsche Warande en Belfort.
- Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel
- Passa Porta, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel
info: 02-201.59.59
data: 3-12, 22-11 > 31.12
tickets: 12,5 / 10 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni