Einde winteropvang: 'Thuisloosheid heel jaar lang probleem'

Ruim 25 gezinnen bevinden zich na het einde van de winteropvang, op 25 april, nog altijd in een thuisloze situatie. Een twintigtal ouders en kinderen voerden maandagmorgen actie tegen de barre situatie aan het Brussels noodopvangcentrum het Vestje.

"Deze morgen om 8 uur moesten een heel aantal families het Vestje opnieuw verlaten", vertelt Tine Vermeiren van het Platform Kinderen op de Vlucht. "Ze hebben ons gevraagd onze solidariteit te tonen en dat hebben we met een aantal organisaties gedaan."

De actie krijgt ook steun van Unicef België, Samenlevingsopbouw Brussel, Bruxelles laïque, Pigment vzw en Netwerk tegen Armoede. Afgelopen week werden er nog tijdelijke oplossingen gevonden. Vanaf maandag 2 mei vallen die oplossingen weg, omdat de families plaats moeten maken voor meer hulpbehoevende daklozen.

Doordat er geen nieuwe nachtopvang voorzien is, belanden een vijfentwintigtal families, waaronder meer dan dertig kinderen, opnieuw op straat. In het noodopvangcentrum het Vestje zijn er slechts een beperkt aantal plaatsen en de aanmelding voor die plaatsen gebeurt pas 's avonds.

Het Platform Kinderen op de Vlucht is verontwaardigd over het feit dat de thuisloosheid van families zonder wettig verblijf ieder voorjaar opnieuw genormaliseerd wordt. "We zijn al een tijdje in gesprek met verschillende verantwoordelijke kabinetten, zowel op het niveau van het Brussels Gewest als het federaal niveau, maar tot nu toe hebben we nog geen concreet antwoord dat er verandering in komt", aldus nog Vermeiren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?