Van een zorgeloze dubbele voorsprong naar een troosteloze nederlaag: de terugronde is niet bepaald schitterend begonnen voor RWDM. Na een uitstekende eerste helft zakten de rood-zwarten op 45 minuten tijd als een pudding in elkaar op het veld van Lommel.

De voorbereiding op deze wedstrijd verliep al niet optimaal voor Molenbeek, want nog tijdens de opwarming vielen zowel doelman Sadin als spits Rocha uit met een last-minute blessure. Zo mocht Romain Matthys, afgelopen zomer overgekomen van Luik, zijn debuut maken als doelman bij RWDM.

Van een gehavend RWDM was in de aanvangsfase niet veel te merken. De Brusselaars hielden gemakkelijk gelijke tred met de ambitieuze Limburgers en kwamen er zo nu en dan gevaarlijk uit. Halverwege de eerste helft opende Nzuzi de score met een knap afstandsschot, en dat was niet eens onverdiend te noemen.

RWDM tankte vertrouwen en Rommens miste een uitstekende gelegenheid om de voorsprong te verdubbelen. Aan de overzijde ging een kopbal van Kadiri maar net over en liet debutant Matthys een hoge bal door z’n vingers glippen. De fout bleef zonder erg, maar Matthys, die tot dan vlekkeloos had gekeept, zou de rest van de wedstrijd onzeker blijven ogen op hoge ballen.

Kerstgeschenk

Vlak voor de rust kreeg RWDM een laat kerstgeschenk van Lommel cadeau: verdediger Lemoine schoof uit, en Nzuzi maakte gretig gebruik van de boulevard aan ruimte en schoof de 0-2 enig mooi voorbij Svedkauskas.

Een dubbele voorsprong voor de rust, met één doelpunt in de blessuretijd: het is altijd een droomscenario voor een ploeg. Toch was alles na amper een kwartier spelen in de tweede helft opnieuw te herdoen. Een dubbele wissel bij Lommel zat daar voor veel tussen: invallers Ugalde en Verschueren drukten meteen hun stempel op de partij. RWDM liet zich overpoweren en hapte naar adem maar vond die niet. Eerst scoorde Kadiri de aansluitingstreffer, nadien hing Neven de bordjes opnieuw in evenwicht, twee keer op assist van de bedrijvige Zaroury.

Reality check

Nadien voetbalde Lommel kans na kans bij elkaar. RWDM kon daar enkel een gekraakt schot van Claes tegenoverstellen. De snelheid waarmee RWDM als een pudding in elkaar zakte, moet coach Vincent Euvrard ongetwijfeld zorgen baren. Al is het ook een reality check: tegen het jonge, aanvallende talent van de City Group, de eigenaar van dit Lommel, is het minder kapitaalkrachtige RWDM duidelijk niet opgewassen. De Brusselaars roeien met de riemen die ze hebben, maar een speler als Marlos Moreno, de Colombiaanse huurling waar het grote Manchester City ooit nog meer dan 5 miljoen euro voor neertelde, loopt er bij dit RWDM niet tussen. Manfred Ugalde, ook al uit de portefeuille van de City Group, kopte de logische 3-2 binnen.

Deze nederlaag is een mokerslag voor RWDM, en allesbehalve een goede repetitie voor de derde derby tegen leider Union volgende week.