Jeugdploegen RWDM verhuizen allemaal naar Zellik wegens gebrek aan velden

© BRUZZ
15/09/2016

De jeugdploegen van voetbalclub RWDM moeten verhuizen naar Zellik. In Molenbeek zijn geen velden beschikbaar, omdat buur White Star contractueel gezien recht heeft op het leeuwendeel van de velden. Mogelijk raakt de club nu jeugdspelers kwijt, die de verplaatsing van 6 kilometer niet kunnen of willen maken.

De jeugdacademie van RWDM is nog maar één maand bezig. Aanvankelijk konden de trainingen wel in Molenbeek plaatsvinden. “We hebben van White Star de toestemming gekregen om tijdens de vakantieperiode en begin september even in Molenbeek te blijven, maar nu is dat voorbij”, zegt directeur Patrick Thairet. “Alle ploegen moeten weg. Alleen de oudere leeftijdscategorieën, die drie keer per week trainen, kunnen één van de drie trainingen toch in Molenbeek afwerken.” De wedstrijden zullen wel in Molenbeek plaatsvinden.

RWDM probeerde de jongste weken nog een oplossing te vinden, zeker voor de jongste leeftijdscategorieën, maar die pogingen zijn op niets uitgedraaid. “We konden niet blijven wachten op een mirakel dat er nooit zou komen”, aldus Thairet. “We zijn al blij dat we een oplossing relatief dichtbij hebben gevonden.”

Thairet beseft wel dat zijn jeugdschool mogelijk spelertjes verliest: “Zellik is op zich niet echt ver, maar ik besef dat dat voor sommige ouders bijzonder moeilijk is.” Had RWDM dat dan niet eerder moeten communiceren aan de ouders? “We hebben nooit zekerheid gehad over de terreinen en hebben dat ook nooit zo gezegd. We hebben gewacht om de ouders in te lichten tot we 100% zekerheid hadden over waar we terecht zouden kunnen. We zijn misschien wat laat, maar het is zeker geen blijk van slechte wil”, verduidelijkt Thairet.

Monopolie
Het nieuwe jeugdproject van de heropgerichte club telt zo’n 450 jeugdspelers. Al snel was duidelijk dat er een tekort aan velden was. Naast RWDM is er ook onder meer de jeugdwerking van White Star, dat 650 jeugdspelers telt. White Star kreeg van de vzw Molenbeek Sport, dat de velden in de gemeente beheert, 75 procent van alle velden toegewezen. RWDM moet het doen met 4 procent. “White Star heeft nu eenmaal het monopolie over de velden, zo staat het in de contracten. Volgens sommigen hadden we dan maar nooit met een jeugdwerking moeten beginnen, maar zo zitten we niet in mekaar”, zegt Thairet.

Enkele politici stellen zich vragen bij de ongelijke verdeling. “Vorig seizoen was het logisch dat White Star voorrang kreeg, omdat ze een profclub in 2de klasse waren”, zegt gemeenteraadslid Youssef Lakhloufi (Gemeentebelangen), en ex-directeur van de jeugdschool van FC Brussels. Sinds White Star geen licentie meer kreeg, is de club echter teruggezet naar de eerste amateurklasse van het Belgisch voetbal. “Nu is het niet meer te verantwoorden dat zij een voorkeursbehandeling krijgen. White Star is net zoals RWDM een amateurclub, en dus zouden de clubs op gelijke voet behandeld moeten worden”, zegt Lakhloufi.

“Het is enorm jammer dat vele jonge voetballertjes uit Molenbeek en elders in Brussel nu naar een andere gemeente moeten uitwijken”, vervolgt Lakhloufi. Al is het toch nog mogelijk dat er extra ruimte gecreëerd wordt: “Er is het plan om verlichting te installeren op één bijveld van het Edmond Machtensstadion, zodat daar ook ’s avonds getraind kan worden.” Al is voorlopig nog niet duidelijk wanneer die verlichting geïnstalleerd kan worden. Op 28 september interpelleert Gemeentebelangen over de kwestie tijdens de gemeenteraad.

Patrick Thairet verwacht alleszins niet meteen een oplossing: “Of we dit seizoen nog kunnen terugkeren naar Molenbeek? Ik heb er werkelijk geen flauw idee van.”

Het seizoen van RWDM

Op de laatste speeldag in derde amateurklasse speelt RWDM zondag in het Edmond Machtensstadion tegen Doornik. Het seizoen van de gedoodverfde Brusselse titelfavoriet liep niet altijd zoals gewenst. Met onder meer een trainersontslag. Maar uiteindelijk staat RWDM nu op één overwinning van de titel. Herbeleef het seizoen met artikels en video's van BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Het seizoen van RWDM

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni