| 21 juli word traditioneel afgesloten met vuurwerk op het Paleizenplein.

100.000 vuurpijlen sluiten drukbezochte nationale feestdag af

© Belga
22/07/2018

De vuurwerkmeesters Van Cleemput hebben zaterdagavond zo'n 100.000 vuurwerkpijlen afgestoken voor de ogen van het koningspaar, en de verschillende duizenden mensen die zch op het Paleizenplein hadden verzameld. Het pyrotechnisch spektakel betekende meteen de afsluiter van een drukbezochte nationale feestdag, waar meer dan 200.000 bezoekers op af kwamen.

Het exacte aantal bezoekers is niet gekend, maar volgens de politie loopt het bezoekersaantal op deze nationale feestdag ruim boven de 200.000. Vorig jaar werden al 230.000 mensen geteld op de nationale feestdag.

De feestelijkheden verliepen zonder grote incidenten. Het Rode Kruis telde 167 interventies en 6 mensen die naar het ziekenhuis moesten gebracht worden.

Game of Thrones

Ook het vuurwerk dat de feestelijkheden afsloot, lokte heel wat kijklustigen. Zo moest het Paleizenplein afgesloten worden toen de maximumcapaciteit van 25.000 toeschouwers bereikt was.Het vuurwerkspektakel opende dit jaar met de muziek uit de populaire televisieserie "Game of Thrones" en ging verder op de tonen van onder meer "Pearl Harbour" en "Chariots of Fire".

Net zoals vorig jaar waren de vuurwerkmeesters waren zich voor het spektakel gaan bevoorraden in Spanje. "Het is elk jaar een grote eer om dit vuurwerk te mogen verzorgen en we doen dan ook ons best om de gelegenheid alle eer aan te doen", zegt Benoit Halein van vuurwerkmeesters Van Cleemput.

Vijf vuurwerkfonteinen voor koning Filip

Als klap op de vuurpijl hadden de vuurwerkmeesters iets bijzonders in petto: de muur van het Paleis der Academiën werd helemaal rood gekleurd, een knipoog naar de Rode Duivels, terwijl op de tonen van "Oh Happy Days" op het dak van het paleis vijf vuurwerkfonteinen werden aangestoken, een verwijzing naar de vijfde verjaardag van de eedaflegging van koning Filip als staatshoofd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, actua, Vuurwerk, 21 juli, nationale feestdag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni