3500 mensen komen in Brussel op straat in solidariteit met Oekraïne

Astrid Van Peer
25/02/2024

Vandaag stappen ongeveer 3500 mensen mee in een mars in de straten van Brussel om de inval in Oekraïne door Rusland, exact twee jaar geleden, te herdenken. BRUZZ ging langs en sprak met een aantal aanwezigen.

Zowat 3.500 mensen, volgens tellingen van de politie, zijn zondag op straat gekomen in Brussel voor een mars van steun aan Oekraïne, twee jaar na de Russische inval in het land.

De manifestaten kwamen vanaf 11.00 uur samen aan het kruispunt van de Koning Albert II-laan en de kleine ring, niet ver van het Rogierplein. Op pancartes stonden boodschappen als "Laat de Oekraïense gijzelaars vrij" en "Als Oekraïne wint, wint de democratie". De mars trok vervolgens door de Pachecolaan naar het Albertinaplein aan het station Brussel-Centraal.

"Twee jaar van grootschalige invasie in Oekraïne, twee jaar van totale oorlog in Europa. Een dergelijke verjaardag was ondenkbaar in de 21e eeuw. Nochtans, naarmate de tjid vordert, verdwijnt het conflict uit de aandacht van de politici, de media en de burgers", betreurt de vereniging Promote Ukraine, die de mars organiseert. "Twee jaren van doden, verliezen en weerstand vragen om onze aandacht en collectieve actie."

De organisatoren beschouwen de mars ook als een "krachtige verklaring" in het hart van Europa, om de leiders en de burgers van de Europese Unie erop te wijzen dat het lot van Oekraïne "rechtstreeks verbonden is met de ruimere Europese strijd voor democratie en mensenrechten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni